Reede, aprill 26, 2024

Monthly Archives: veebruar 2010

Helena-Reet: Milleks vaadata televiisorist võõrast pereelu, seda, kuidas teised elavad?

Foto: Gossip.ee Helena-Reet Ennet

10. juulil 2009 ilmus ajakirjas Naisteleht lugu, millest paremat ma mitte kunagi lugenud pole. See lugu on nii õige minu maailmapildi ja seisukohtade vaatevinklist. Ma ei usu, et saaks veel lihtsamalt, selgemalt, mõistvamalt ning toredamini iseloomustada pereväärtusi. Ma ei oska öelda, mitmeid kordi ma seda artiklit lugenud olen, aga ma tean, ma kavatsen lugeda seda veel!

Me kõik, no mis ma siin üldistan, ma parem räägin endast, soovin minna kergema vastupanu teed ning käitun aeg-ajalt kohusetundetult. Tihti leian ennast tegemas mõttetusi ning avastan, et lapsed vaatavad sellel ajal telekat, kui mina tegelen mõttetustega… Siis meenub mulle see Epp Reinmetsa tehtud intervjuu Eesti pearabi Efraim Shmuel Kot´iga. Minu lemmiklause artiklist on: “Milleks vaadata televiisorist võõrast pereelu, seda, kuidas teised elavad? Selle asemel mängin lastega ja vestlen naisega. Sest see, mil määral me oma perekonda investeerime, mõjutab ju kõigi meie tulevikku”. Siis hakkab mul häbi. Aga häbi tundmine on vähel hea, siis kui see tõukab parematele tegudele ja mõistlikumale mõtlemisele.

Mida vanemaks ma saan, seda rohkem ma mõistan, et elus tuleb tegeleda ning oma aega pühendada sellele, mis loeb. Mind aina rohkem häirib see, et inimesed loevad rohkem raha kui pühakirja ning et gallupis, kus küsin, mis religiooni järgija keegi on, on kõige suurem osakaal uskmatutel. Tegelikult on see nii kurb. Inimestel on kogu aeg kiire – aga kuhu kõik tormavad? Ma küsin oma lähedasteltki, kas te oskate öleda mulle mu vanavanavanaisa ja vanavanavanaema nime? Ei osata. Ega ma isegi siinkohal hiilata saa – minu huvi esivanemate ajaloo ning tegemiste vastu pole olnud ei tea mis suur ega ilmutanud end ka nooremana. Mul on ainult kahju, et ma ei osanud küsida küsimusi, millele vastuseid otsin, siis, kui vanaemad veel elasid. Alles nüüd, kui mul on omal lapsed ning nüüd, kui pole enam kelleltki küsida, on tekkinud nii palju küsimusi, mis vastust ootavad. Kuus sugupuud, mis peidavad endas huvitavaid seiku ning mis räägivad sellest, kust mina ja minu lapsed pärinevad – minu ema ema- ning isapoolne sugupuu, minu isa ema- ning isapoolne sugupuu ning minu mehe ema- ning isapoolne sugupuu. Ohh,… ma tahaks neid teada,…Jaakobi, Iisaku ja Aabrahamini välja!

Aga pöördudes tagasi artikli juurde, siis minu jaoks on selle sõnum lihtne: kõik algab kodust! See, millises usus ning millise pühendumisega me oma lapsi kasvatame, jätab jälje ajalukku, kujundab nii meie, kui meie laste tulevikku. See on suur vastutus laste ees, sest nemad kujundavad oma maailmapildi paljus vanemate järgi. Lastele ja perele pühendatud aeg on alati õigesti kasutatud!

Lugu ennast näete SIIT (pdf)

 

Helena-Reet: Miks suured liidertabloidid lubavad enda üle naerda?

Foto: Erakogu Helena-Reet Ennet הֶלֶנָה-רֶאת אֶנֶּת

Viimasel ajal on karjuvalt silma torganud, et mitmed liidertabloidid riputavad üles täiesti kontrollimata pressiteateid, suvalistelt “allikatelt” saadud kontrollimata fakte ning kõige tipuks on nad teeninud sellega ka artistide poolt naeruvääristatud ning üleoleva suhtumise.

KALAD e. Pisces (20. veebruar – 20. märts)

Foto: KALAD e. Pisces (20. veebruar - 20. märts)

Kalade tähtkuju all sündinud on salapärased, peene intuitsiooniga, kuid need iseloomujooned ja ülipeen, tundlik iseloom raskendavad selle tähtkuju all sündinutel edasijõudmist materiaalses maailmas. Neil on fantaasia hästi arenenud ja huvi kõige müstilise vastu hästi suur. Neptuun annab neile pidevad kontrastid – rahutuse ja sisemise võitluse. Jupiter aga tarkuse ja õnneliku saatuse. Kuid selle planeetide vastuolu tõttu kannatavad Kalade tähtkuju all sündinud teravate hingepiinade, rahutuse ja tusa all. Neptuuni juhitud inimesed pole kuigi auahned. Enamus neist ei pea millekski kõrget positsiooni, võimu ega juhirolli ning neid ei veetle rikkus.

Tihti puudub neil selge pilk eluvõitluseks ja nad lasevad mööda palju soodsaid juhuseid. Kalade tähtkuju all sündinud on kahtlejad, umbusklikud, tagasihoidlikud ja ei leia tihti kooskõla ümbrusega. Ka on nad liiga pehme ja järeleandliku iseloomuga, kuid siiski skeptilised tänu oma umbusule ümbritseva vastu. Neil on instinktid arenenud loogikast tugevamini ja nad võivad üllatada oma lühinägelikkusega, kuid alati ei ole neil omal arusaamist oma võimetes ja nad arvavad selle tulenevat oma mõistusest. Harva on Kaladel probleeme mäluga, see on neil lausa fantastiline.

Kalad võluvad teid otsemaid oma sarmika käitumise ja mugavleva natuuriga. Neid jätavad ükskõikseks ka kõige suuremad kitsendused, kui need just ei röövi neilt vabadust unistada ja elada omaenda elu. Veelgi ükskõiksemad on nad solvangute, süüdistuste ja salvavate märkuste vastu. Kui arvate, et Kalad on läbinisti leebed, siis te muidugi eksite. Nad oskavad siiski ka ärrituda. Kui olete Kalade tähtkuju esindaja välja vihastanud, muutub ta sarkastiliseks ning kasutab targalt oma salvavat keelt. Neptuunlased võivad olla tulivihased ja välja pahvatada terve hulga närvilisi sõnu, kuid tüüpilised Kalad käituvad tavaliselt põhimõtte “targem annab järele” kohaselt ning nende viha vaibub kiirelt.

Kalad on sündinud maailma sooviga vaadata elu läbi roosade prillide. Nad teavad vägagi hästi inimkonna pahupooli, kuid ise eelistavad elada veerikkas, õrnas maailmas, kus kõik on ilus ja kõik tegevused-toimetused meeldivad. Kui reaalsus tundub neile liiga karm, põgenevad nad sageli oma roosade unistuste maailma. Selle tähtkuju all sündinud armastavad mugavust, on külalislahked ja kaastundlikud, kuid viimast omadust paiskavad nad liialt ja neid kasutatakse seetõttu üsnagi tihti kurjasti ära teiste poolt, kes seljataga nende kaastundlikkuse üle irvitavad. Nendel on raske leida sõpru ja mõttekaaslasi. Kui Kalade tähtkuju all sündinu elu kujuneb lapsepõlvest alates normaalselt, jäävad nad siiraiks ja südamlikeks, muidu skeptikuiks. Tundes, et elu vintsutab teda tugevasti, ebaõnnestumisi aina kuhjub juurde ning olukord on lootusetu, poeb Kalade märgi all sündinu illusioonide varju, selle asemel, et püüda hädaohust väljapääsu leida.

Majanduslikult saavad Kalade tähtkuju all sündinud heale järjele ainult oma vaeva ja usinusega. Armastuse suhtes elavad nad läbi palju pettumusi ja nende abielud on väga harva õnnelikud. See on humanistide tähtkuju, filosoofide ja sotsioloogide märk. Võivad väga edukalt töötada teaduse alal, kuna neil on hea mälu. Võivad saada headeks kunstnikeks, muusikuteks, skulptoriteks.

Eranditult kõigile Kaladele on elu ise üks suur näitemäng. Kui Kalade esindaja tunneb, et midagi peab juhtuma, siis see ka juhtub.. Selle märgi all sündinud naised omavad alati eredalt väljenduvat individuaalsust, kalduvust ekstravagantsusele. Nende tervis ja meeleolu sõltuvad kuu faasidest. Täiskuu ajal on väsinud, apaatsed, kurdavad haiguste üle. Kalade tähtkuju all sündinud naiste minevik on harva puhas, kuid neist võivad saada head naised ja emad, tänu nende paindlikule ja kohanemisvõimelisele iseloomule. Kalade salarelvi on huumor.

Astroloogilise lähenemise järgi on Kalade tähtkuju sodiaagi viimane, sümboliseerides surma ja aasta- kui ka eluringi lõppu. Kalad on sodiaagi 12 märk, segu kõigist eelnevatest. Seda tõendab ka Kalade natuur, mis on kombinatsioon kõigist teiste päikesemärkide omadustest. Kaladele on omane kõigi õhumärkide all sündinute vaidlushimu, maamärkide loodusarmastus ja tulemärkide taotluste tulisus. Kuid Kalad ise ei ole püsiv ega kardinaalmärk, vaid muutuv märk.

Sümbol: Kaks vastassuunas ujuvat kala, sümboliseerivad kalade võimalusi, tõusta tippu või langeda põhja.
Valitsejad: Jupiter, Neptuun
Omadus: Muutuv
Element: Vesi
Eksaltatsioon: Veenus
Langus: Merkuur
Vastasmärk: Neitsi
Number: Kolm ja kuus
Kehaosa: Maks, jalad, hingamisteed
Nädalapäev: Neljapäev
Õnnepäev: Reede
Vääriskivi: Akvamariin, ametüst
Metall: Plaatina, tina
Värvid: Kahvaturoheline, hõbedane,mereroheline
Õnnenumbrid: 12, 21, 39, 48, 57
Lilled / taimed: Vesiroos, valge magun, nartsiss

Kuulsad Kalad läbi ajaloo: Edward Albee, Harry Belafonte, Elizabeth Browning, Luther Burbank, Enrico Caruso, Frederic Chopin, Grover Cleveland, Albert Einstein, Jackie Gleason, Händel, Rex Harrison, Ben Hecht, Victor Hugo, Ted Kennedy, Gordon MacRae, James Madison, Michelangelo, Zero Mostel, Vatslav Ni?inski, Rudolf Nurejev, Auguste Renoir, Rimski-Korsakov, David Sarnoff, Dinah Shore, Krahv Snowden, Svetlana Allilujeva, John Steinbeck, Elizabeth Taylor, Earl Warren, George Washington

Intervjuud Kalade tähtkuju esindajatega Gossip.ee rubriigis “Horoskoop”:
Lea Liitmaa, Margaret Kelomees, Lii Unt, Anna-Maria Galojan, Kairi Kaljuvee, Erkki Sarapuu, Priit Valge, Kerli Dello, Evelyn Mikomägi, Kee Abel

 

VEEVALAJA e. Aquarius (21. jaanuar- 19. veebruar)

Foto: VEEVALAJA e. Aquarius (21. jaanuar- 19. veebruar)

Veevalaja pole ülemäära elukogenud ega ka liiga naiivne, ta ei ole täis liigset entusiasmi ega ole ka elust tülpinud. Pidevas katsetamistuhinas kandub tema uudishimu lihtsalt üle uutele, tema jaoks veel saladuslikele asjaoludele, ning tema järjekordseks uurimisobjektiks võite osutuda näiteks teie. Isik, kes näib vaimselt viibivat kusagil miljonite kilomeetrite kaugusel või kes nagu uuriks teid detailselt nähtamatu mikroskoobi abil, on ilmselt Veevalaja.

Veevalajal on kummaline, eemalolev pilk, millest õhkub maagilist salapära ja mida te ei oska mõista. Tavaliselt on see pilk pisut hägune, unistav ja uitlev. Veevalaja tähtkuju all sündinud on unistajad ja emotsionaalsed. Iseloom on sõbralik ja truu, kuid tihti ebakindel oma otsustes. Suur fantaseerimisvõime, inspiratsioon. Saturni mõju tõttu ei ole neil saatus alati õnnelik ja allutab inimese melanhooliale, täitumatutele unistustele, kurbadele mälestustele. Selle tähtkuju all sündinud on iseloomult alati vasturääkivad, oma otsustes ei ole nad alati kindlad, ei ole alati usaldatavad oma ebakindluse tõttu.

Neil inimestel on suurt inimesetundmist ja südant teiste hädasid leevendada ja neid aidata. Esineb laiskuse perioode, kus need inimesed ei taha midagi teha, kuid kui Uraani mõju suureneb, siis võib mõne päevaga teha ära kuu aja töö. Selle märgi all sündinutele on võõras pedantsus ja nad vihkavad rutiini. Neis kõigis on midagi leiutajatest, kuid ka fantaseerijatest. Nad võiksid olla täisväärtuslikud inimesed, kuid oma ebapüsivusega teevad ümbritsevate inimeste elu raskeks. Kannatab periooditi alaväärsustunde all, muutub õnnetuks arusaamatutel põhjustel.

Uraani mõjutusel on Veevalaja oma loomult mässumeelne ning tajub vaistlikult, et juurdunud tavad ja harjumused on väärad ning maailm ja inimkond vajavad järsku ja põhjalikku revolutsioonilist muudatust. Samal ajal, töötades poliitika valdkonnas, on ta küllalt tark varjama oma vaateid ja arvamusi üldsuse eest, et mitte kahjustada oma strateegiat. Veevalaja analüüsib alati põhjalikult olukordi, sõpru ja ka võõraid inimesi. Püüdes tungida teie eraelu saladustesse, hakkab ta teid pommitama otsekoheste ja tihtipeale taktitute küsimustega, ning see võib teis tekitada küllaltki ebameeldiva tunde.

Vaatamata sellele, et Veevalaja ümbritseb end sõpraderingiga, on tal harva tõelisi sõpru. Ta eelistab kvaliteedile kvantiteeti ja loob püsivaid suhteid vaid teatud perioodiks. Hingeelus laseb end kergesti mõjutada. Veevalaja tähtkuju all sündinu otsib alati seltskonda, mis vastaks tema vaadetele, sest suhtlemine madalamal astmel seisvatega osutub talle raskeks. Uraanlast ümbritseks nagu mingi nähtamatu isoleeriv kiht, mis eraldab teda kaasinimestest, ning seetõttu ei saa inimesed temast sageli õigesti aru.

Veevalaja elab tulevikus ning põikab vaid mõneks põgusaks hetkeks käesolevasse aega, siis näib ta realistlikult mõtlevatele maistele natuuridele viirastusliku veidrikuna. Ta ise tajub seda, ja see süvendab veelgi tema isoleeritust. Astroloogide seisukoht on, et nii, nagu mõtleb Veevalaja täna, hakkab maailm mõtlema alles viiekümne aasta pärast.

Seda päikesemärki kutsutakse ka geeniusemärgiks, ja asjal on tõepõhi all. Üle 70% kuulsatest inimestest on Veevalajad või evivad Veevalaja tähemärki. Võib olla suurepärane teadlane, arhitekt, kirjanik, näitleja, kunstnik. Selle tähtkuju all sündinu elu läbivad kõik – rikkus, edu, katastroofid, huvitavad kohtumised ja pettumised. Elu võib viia ta kukkumise äärele kuid saatus ei lase tal päris põhja vajuda. Teisest küljest on suhteliselt suur protsent vaimuhaiglate patsiente ja regulaarseid psühhiaatrite külastajaid samuti Veevalajad.  Aga üteldaksegi ju, et geeniust lahutab hullumeelsest vaid õhkõrn kriips ning teiegi ei oska otsustada, kummalpool piiri on teie Veevalajast sõber.

Selle tähtkuju all sündinud naised on võluvad, nende elamuste gamma on mitmekülgne. Nad muutuvad pidevalt ja nendega kokkupuutuja peab arvestama nende distsipliinitunde puudumisega, see teeb ümbritsevate inimeste elu ebakindlaks. Ta armastab töötada, kuid ka siin annab tunda ebakindlus. Ta armastab hiilgust ja näib väga haprana, kuigi on kalduvustelt pisut lodev. Ta on elegantne, tantsib hästi, on huvitav vestleja. Veevalaja tähtkuju all sündinud abielluvad ruttu, kuid on harva õnnelikud, kuna annavad enesest rohkem ära kui vastu saavad.

Selle tähtkuju all sündinutele sobib rohkem mõistuse kui armastuse abielu iseloomu muutlikkuse ja ebakindluse tõttu. Oma esimesest armastusest peavad selle tähtkuju all sündinud kõik loobuma.

Harva leidub Veevalajat, kes tuliselt võitleks oma ideede eest. Veevalaja elab oma elu ja leiab, et sellest piisab. Veevalaja ei usalda kergekäeliselt teisi inimesi. Enne uurib ta välja nende kaalutlused, ja kui võimalik, siis ka südamesaladused. Veevalaja vihkab valetamist ja petmist ning püüab vältida laenamist ja laenutamist.

Veevalajad omistavad suurt tähtsust idealismile, vahest ehk üleliiagi suurt. Tähtis on teada, et Veevalajatega võib alati kõike juhtuda, absoluutselt kõike!

Õnnenumbrid: 11, 29, 38, 47, 56
Värv: Taevasinine
Mõjutav planeet: Uraan
Element: Õhk
Õnnepäev: Kolmapäev
Õnnekivi: Safiir
Metall: Uranium
Lilled / taimed: Orhidee, kannike

Kuulsaid Veevalajaid läbi ajaloo:
Francis Bacon, Tallulah Bankhead, John Barrymore, Jack Benny, Shelly Berman, George Burns, Lewis Carroll, Katherine Cornell, Charles Darwin, Jimmy Dean, Charles Dickens, Jimmy Durante, Thomas Edison, Mia Farrow, Clark Gable, Galileo Galilei, Langston Hughes, Jack Lemmon, Abraham Lincoln, Charles Lindbergh, Somerset Maugham, Jeanne Moreau, Paul Newman, Louis Nizer, Kim Novak, S.J. Perelman, Leontine Price, Ronald Reagan, Vanessa Redgrave, Norman Rockwell, Franklin Roosevelt, Ann Sothern, Adlai Stevenson jne.

Intervjuud Veevalaja tähtkuju esindajatega Gossip.ee rubriigis “Horoskoop”:
Marju Marynel Kuut, Eliisa Kõiv, Annely Adermann, Triin Randloo

 

 

KALJUKITS e. Capricorn (22. detsember – 20. jaanuar)

Foto: KALJUKITS e. Capricorn (22. detsember - 20. jaanuar)

Kaljukitse iseloomu tabamine on kõike muud kui lihtne. Kaljukits ei ole muretu lõbutseja tüüp, vaid mägironija visadusega kõrgematesse seltskonnakihtidesse pürgija. Kaljukitse tähtkuju all sündinud on vastupidavad, tugeva tahtejõuga inimesed, kes saavutavad oma eesmärgi. Nad ei ole ründajad, vaid rühivad tasa ja targu oma eesmärgi poole. Iseloomult on nad kinnised, sisemiselt väga tõearmastajad, arenenud mõistusega kuid kangekaelsed. Ükskõik, millisel alal ta töötab, ükskõik, millisel sotsiaalsel astmel ka elab, ikka saavutab edu, kuid seda mitte õnnekombel, vaid tänu oma visadusele ja tööarmastusele.

Saturn on Kaljukitse tähtkuju valitseja, loomulikult halb planeet, mis veeretab tema märgi all sündinute teele palju raskuseid, kuid julgust kaotamata võitleb selle tähtkuju all sündinud raskustega ja saavutab eesmärgi. Selle eesmärgi püstitavad selle tähtkuju all sündinud juba varases nooruses ja jälgivad seda terve elu.Selle tähtkuju all sündinutest saavad head riigimehed, kuid ka head administraatorid, insenerid, ökonomistid, poliitikud, ka õpetajad ja arstid ning erasekretärid.

Võõraste juuresolekul eriti kinnised ja tagasihoidlikud. Kuigi need inimesed on alati ümbritsetud austusega, on neile raske ligi pääseda. Tihti kannatavad üksinduse all ja raske on neid ahvatleda avameelsusele. Saturni juhitud isikut ümbritseb alati kerge melanhoolia ja tõsiduse aura. Reeglina Kaljukitse meelitab edu, ta austab autoriteete ja peab lugu traditsioonidest. Nii mõnedki energilised ja impulsiivsed inimesed leiavad, et Kaljukits on kitsarinnaline ja ühiskondlikku positsiooni liialt tähtsaks pidav. Kaljukits omakorda leiab, et nende kriitika o mõtlematu ja tobe, kuid tavaliselt on ta küllalt tark, et mitte asuda avalikule enesekaitsele ja soetada sellega endale vaenlasi.

Kaljukitsed ei armasta impulsiivset tegutsemist, riski ja hasarti. Tunduvad olevat kõrgelennulised, kuid on tegelikult tundlikud ja häbelikud, mida hästi oskavad varjata: omavad tugevalt arenenud eneseuhkust, mis tihti põhjustab neile hingelisi kannatusi. Igatseb tegelikult ümbruskonna sümpaatiat, kuid oma tagasihoidlikkuse tõttu tekib temast vale arusaamine, ei lähene ise inimestele, omavad hea mälu. Ei sega ennast võõrastesse asjadesse, ei lase ennast mõjutada teistest ega hooli ka juttudest, mis väljaspool räägitakse. Võivad kergesti muutuda pedantseiks ja konservatiivseiks, kui on karta ohtu.

Tegelevad rohkem kui ükski teine inimene iseendaga, abielluvad reeglina hilja, kuid siis on ka abielu alati õnnelik. Üldiselt jääb Kaljukitse tähtkuju all sündinutest palju vallalisteks. Kaljukitsed ei armasta teistele peale pressida oma nõuandeid, kuid kui te seda neilt küsite, ei kõhkle nad hetkegi teid aitamast. Kaljukits ei loo iialgi äri- või abielusidemeid enne, kui pole esimesel juhul rahaliselt ja teisel juhul emotsionaalselt ennast selleks ette valmistanud. Enda kindlustamiseks teeb ta mõnikord üsna kummalisi asju.

Naised, kes on sündinud selle märgi all, on üldiselt meeldivad ja see meeldivus ei vähene aastatega, vaid kasvab. Küpses eas annab mõistus ja tarkus neile palju juurde ja seetõttu on nad 35-selt sädelevamad, kui oli 18-selt.Kurameerida nende naistega ei saa, kuna nad peavad alati distantsi enese ja austaja vahel. Armastavad iseseisvust, kuid abielludes saavad neist head abielunaised ja emad, kuid nad ei andesta solvamist ja petmist. Ka mehed nõuavad abielludes on naiselt ausust ja otsekohesust, kuigi ise üsna tihti jäävad kinnisteks.

Kui Kaljukits loob tundeküllase ja fantaasiarikka imekauni poeemi, on selle peateema ikkagi rangelt maine ja interpunktsioon igati korrektne. Põhiidee on selgelt välja toodud ja sentimentaalsust on parasjagu nii palju, et see ei nõrgu üle ääre. Ärge trotsige juurdunud tavasid, kui tahate Kaljukitse poolehoidu võita!

 

Õnnenumbrid: 10, 28, 37, 46, 55
Värv: Tumesinine, indigo
Mõjutav planeet: Saturn
Element: Maa
Õnnepäev: Laupäev
Õnnekivi: Oonüks
Metall: Plii
Lilled / taimed: Aednelk, luuderohi

Tuntud Kaljukitsed läbi ajaloo:
Steve Allen, Humphrey Bogart, Pablo Casals, Nat King Cole, Benjamin Franklin, Ava Gardner, Barry Goldwater, Cary Grant, Alexander Hmilton, J. Edgar Hoover, Howard Hughes, Joan Arc, Johannes Kepler, Martin Luther King, Rudyard Kipling, Mao Zedong, Henry Miller, Isaac Newton, Richard Nixon, Louis Pasteur, Edgar Allan Poe, Helena Rubinstein, Carl Sandburg, Albert Schweitzer, Daniel Webster, Woodrow Wilson, Loretta Young jne.

Intervjuud Kaljukitse tähtkuju esindajatega Gossip.ee rubriigis “Horoskoop”:
Carola Madis, Leemet Prits, Mari Ojasaar, Einar Ellermaa, Kaire Vilgats-Lõhmus, Beatrice Fenice