NordenBladet — Aprilli keskpaigas Malisse siirduva jalaväerühma missioonieelne väljaõpe kulmineerus möödunud nädalal Tapa linnas toimunud harjutusega Gleipnir 9, mis testis roteeruva üksuse valmisolekut täitmaks enda ülesandeid missioonipiirkonnas.

„Rühm on sama koosseisuga kokku harjutanud juba poolteist aastat. Tänu sellele on tekkinud hea meeskonnavaim ja ühtekuuluvustunne ning seetõttu saime ka missiooniväljaõppes keskenduda vaid spetsiifilisele väljaõppele, mida Mali piirkonnas vaja läheb,“ ütles aprillis Malisse siirduva jalaväerühma ESTPLA-36 rühmaülema abi nooremleitnant Oliver Jõesaar.

Lõpuharjutuse Gleipnir 9 eesmärgiks oli läbi harjutada kõige tõenäolisemad ülesanded ja situatsioonid, mis üksust piirkonnas ees ootavad – baasikaitse, patrullide teostamine ja kiirreageerimisüksuses osalemine.

„Tapa linn, kus on igapäevane liiklus ning tänavatel toimetavad inimesed, aitas luua reaalsusele väga lähedasi õppetingimusi. Ka olukorrad, mida harjutuse käigus lahendama pidime, olid väga elutruult taasloodud juba eelnevalt Malis missioonil käidud sõdurite poolt, kes andsid meile ka tagasisidet meie tegutsemisoskuste kohta,“ lisas nooremleitnant Jõesaar.

Estpla-36 on jalaväerühm, mis vahetab aprillis välja hetkel Malis teeniva Estpla-34, mis alustas oma teenistust Gao sõjaväebaasis eelmise aasta detsembris. Malis Nigeri jõe äärses Gao linnas paikneva Eesti kontingendi peamine tegutsemisala on just linnakeskkond. Eestlaste ülesanneteks Malis on väekaitse ning ühised patrullid Prantsuse kaitseväe üksustega, kelle baasis ning koosseisus Eesti kontingent tegutseb.

Prantsusmaa mässutõrjeoperatsioon Barkhane eesmärk on toetada viie Saheli regiooni riigi (Mauritaania, Mali, Burkina Faso, Niger, Tšaad) võitlust islamiäärmuslastega ja anda seeläbi panus Euroopa-suunalise ebaseadusliku immigratsiooni ja inimkaubanduse tõkestamiseks. Lisaks Eestile toetab operatsiooni Suurbritannia transpordihelikopteritega ja Hispaania õhuväekomponendiga.

 

Avafoto: ESTPLA-36 lõpuharjutus Gleipnir.Patrull Tapa linnas.05.03.2020 (Eesti Kaitsevägi/ Ardi Hallismaa)
Allikas: Eesti Kaitsevägi

Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT