NordenBladet — Sotsiaalkomisjon kinnitas tänasel istungil, et tubakaseaduse eelnõu vastuvõtmisel ei tule Eesti turule uued tubakatooted: tubakapastillid, -nätsud ja -kommid.

Sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder selgitas, et tubakaseaduse muutmisega on kohati tekkinud arusaam, et see avab tee meie turule ka tubakommidele ja tubakapastillidele. „Tegelikult see ei ole nii. Eelnõuga lubatakse mitte kõigi suitsuvabade tubakatoodete käitlemine, vaid üksnes uudsete suitsuvabade tubakatoodete käitlemine. See tähendab, et seni närimistubakale, nuusktubakale või muule suukaudseks kasutamiseks mõeldud tubakale kehtinud keelud jäävad püsima. Ja see tähendab, et suukaudseks kasutamiseks mõeldud tubakatooted – tubakakommid, tubakapastillid ja muu sarnane ei ole uudsed tubakatooted ja selle eelnõu sabas letile ei pääse,“ rääkis Mölder.

Ka komisjoni aseesimees Helmen Kütt nentis, et maiustusteks maskeeritud tubakatoodete võimaliku turule lubamisega on palju segadust olnud ning lisas, et lastele ja noortele atraktiivsetena tunduvate tubakatoodetega tulu teenimist ei tasu praegu küll ühelgi kaupmehel loota. „Tubakakommid ja -nätsud ei ole praegu ega ka eelnõu seadusena vastuvõtmisel meie turule lubatud,“ rõhutas Kütt.

Tubakaseaduse ning alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muutmise seaduse eelnõu (9 SE) on teisel lugemisel 19. märtsil.

 

Allikas: Eesti Riigikogu