NordenBladet — Riigikogu esimees Henn Põlluaas on täna visiidil Helsingis, kus ta kohtub oma kolleegi, Soome parlamendi Eduskunna esimehe Matti Vanhaneniga, Soome peaministri Sanna Mariniga, välisministri Pekka Haavistoga ja Eduskunna riigikaitsekomisjoni esimehe Ilkka Kanervaga.

Riigikogu esimeest saadavad visiidil fraktsioonide esindajad, Eesti-Soome parlamendirühma liikmed Anneli Ott, Aivar Kokk, Helmen Kütt ja Urve Tiidus.

„Eesti ja Soome omavaheline koostöö eri tasanditel on nii tihedalt põimunud ja sõbralik, et seda on võimatu alahinnata,“ ütles Põlluaas. „Mõneti on sümboolne, et just sõbrapäeval alustasid Eesti ja Soome äriregistrid andmete vahetamist üle X-tee. See on esimene suurem tulemus koostööst, mille eesmärgiks on olnud Eesti ja Soome digiteenuste lõimimine.“

Põlluaas lisas, et üle aasta on Eesti apteegid Soome digiretsepti alusel ravimeid väljastanud ja nüüd tuleb projekt lõpule viia, et see töötaks ka kahepoolsena. Seejärel ootavad käivitamist  sotsiaal- ja tervisekindlustuse andmete ning maksuandmete vahetamine.

„Kahe riigi omavahelised suhted on aktiivsed ja koostöö suurepärane nii regionaalsel tasandil kui ka rahvusvahelistes organisatsioonides,“ tõdes Põlluaas. Ta tõi näiteks julgeoleku ja stabiilsuse tagamise Läänemerel. „See ei tähenda aga, et meil poleks arenguruumi. Järgmisena võiksime kaaluda suuremat koostööd Eesti ja Soome vahel taastuvenergeetikas,“ rääkis Põlluaas visiidi eel.

Riigikogu delegatsioon kohtub veel Helsingi Eesti Majas Eestikeelse Hariduse Seltsi esindajatega, külastab Helsingi keskraamatukogu Oodi ning asetab pärja Vanakiriku pargis asuvale Eesti Vabadussõjas langenud Soome vabatahtlike hauamonumendile.

 

Allikas: Eesti Riigikogu