NordenBladet — Reformierakonna Riigikogu fraktsioon annab täna parlamendi menetlusse eelnõu, millega antakse kõigile Eesti inimestele iga kuu kasutada 500 eurot maksuvaba tulu.

“Jüri Ratase esimese valitsuse loodud maksusüsteem karistab üle 1200 eurose palgaga inimesi nagu meditsiiniõed, õpetajad, päästjad ja politseinikud tulumaksuvaba miinimumi vähenemise tõttu kõrgema maksumääraga. Meie eesmärk on see maksuküür kaotada ning muuta maksusüsteem lihtsaks ja õiglaseks,” ütles Reformierakonna esimees Kaja Kallas.

Kallas märkis, et Eestis on 68 500 inimest, kes saavad koos tuludeklaratsiooniga teate, et neil tuleb riigile raha juurde maksta, sest nad on teinud rohkem tööd, kui aasta alguses ennustada oskasid. “Samas on meil 530 000 inimest, kes maksid tulumaksu liiga palju ehk andsid oma raha riigile intressita laenuks,” ütles Kallas ja lisas, et ühetaoline tulumaks teeks maksusüsteemi lihtsamaks ja rohkem etteennustatavaks.

Reformierakonna eelnõu järgi toimuks üleminek ühetaolisele maksusüsteemile kahes etapis, selgitas varasem rahandusminister Aivar Sõerd. Esimeses etapis nihkuks tänane maksuküür edasi ehk kuusissetuleku vahemik, mille jooksul tulumaksuvaba miinimum väheneb 500lt eurolt 0ni, oleks 1700-2600 eurot (täna on see 1200-2100 eurot). Teisel aastal kaoks maksuküür täielikult ja kõigil inimestel oleks kasutada 500 eurot tulumaksuvabalt.

“Valitsuse maksueksperiment on ebaõnnestunud. See ei sobi Eesti oludesse, kus inimeste palk ja sissetulek kiiresti kasvab. Meie hinnangul oleks ühetaolisele tulumaksule ülemineku maksumus 250 miljonit eurot, mis oleks vastutustundlik jaotada kahe aasta peale,” ütles Aivar Sõerd.

 

Allikas: Eesti Riigikogu