NordenBladet — Riigikogu esimees Henn Põlluaas arutas täna Ukraina parlamendi esimehe Dmõtro Razumkoviga kohtudes pingestunud julgeolekuolukorda Ukraina idaosas ning kinnitas Eesti jätkuvat toetust Ukraina iseseisvusele ja reformiprotsessidele.

„Eesti ja Ukraina suhted on väga head ja me teeme tihedat koostööd eri tasanditel. Loodan, et need sidemed tugevnevad veelgi,“ ütles Põlluaas. „Toetame Ukraina iseseisvust ja territoriaalset terviklikkust ning mõistame hukka Krimmi ebaseadusliku annekteerimise.“

Põlluaasa kinnitusel hoiab Eesti Ukrainas toimuvat järjekindlalt tähelepanu all rahvusvahelistes organisatsioonides. „Keegi ei tohi unustada, et keset Euroopat käib sõda. Nii OSCE-s kui ka Euroopa Nõukogus tuleb täita kokkulepitud põhimõtteid, mitte leiutada uusi lahjendatud kokkuleppeid,“ rääkis Põlluaas.

Ukraina parlamendi esimees avaldas Eestile tänu igakülgse abi eest, alates toetusest rahvusvahelistes organisatsioonides kuni Eestilt saadud otsese abini. Razumkov tõi näiteks, et 182 Ukraina sõdurit on saanud Eestis taastusravi. Ta lisas, et Eesti on Ukrainale suureks abiks ja eeskujuks ka reformide läbiviimisel ning e-riigi teenuste arendamisel.

Kohtumisel osalesid ka väliskomisjoni esimees Enn Eesmaa ja Eesti-Ukraina parlamendirühma esimees Johannes Kert. Seejärel kohtus Ukraina parlamendi esimees ja teda saatev delegatsioon Eesti-Ukraina parlamendirühma liikmetega.

Allikas: Eesti Riigikogu