NordenBladet — Soomest saadeti eelmisel, 2019. aastal välja erakordaselt palju välismaalasi. Välja saadeti 1963 elamisloaga välismaalast. Väljasaadetute arv on aasta-aastalt kasvanud, kuna ka Soomes elavate välismaalaste arv on kasvanud. Möödunud aastal aga kasvas väljasaadetute arv tervelt 80 protsenti, vahendab Yle.

Eelmisel aastal kasvatas väljasaadetute arvu veelgi üks juhtum, millega seoses saadeti välja 331 usbekki. Neist enamus olid Soome ehitusele tööle tulles esitanud võltsitud dokumendid oma hariduse kohta. Usbekkidel olid kaasas olematu NLiidu kutsekooli diplomid.

Välismaalasi on Soomes ka rohkem jälgima hakatud. Nii on näiteks paljastunud isikud, kes on Soomes fiktiivsete abielude kaudu. Väljasaatmise põhjuseks võib olla töötuks jäämine, õpingute katkemine või kuriteos süüdi mõistmine. Välja saadetakse näiteks ühe vanema töötuks jäämisel need välismaalased, kes on elanud Soomes aastaid ja kelle lapsed on Soomes koolis käinud ja integreerunud. Soomes arvestatakse, et kui pere on suur, siis ei jätku ühe pere liikme tuludest terve pere ülalpidamiseks.

Kuritegevuse puhul saadetakse välja need, kes on toime pannud raske kuriteo. Kergemate kuritegude puhul isikuid enamasti välja ei saadeta. Kui isik välja saadetakse, siis koheselt ta ei lahku. Tal on veel 30 päeva aega otsus vaidlustada. Siis läheb asi veel kohtusse ja otsus tuleb tavaliselt aasta jooksul. Vaidlustamise ajal võib palju juhtuda, näiteks isik leiab töö, abiellub või leiab mõne muu põhjuse elamisloa saamiseks. Esialgsetest väljasaatmise otsustest tühistatakse hiljem mitukümmend protsenti.

Kui väljasaatmise otsus põhineb kuritegevusel, siis tavaliselt saadetakse isik välja rutem. Enamasti saadetakse isik välja kuu aja jooksul, seda isegi siis, kui ta otsuse vaidlustas.