NordenBladet — Tuhanded soomlased said eile, esmaspäeval imelikke telefonikõnesid numbritelt, mis algavad numbritega +882. Neile kõnedele ei tohiks vastata. Soome telefonide otsingusüsteemis kukasoitti.fi-s polnud veel enne eilset +822-ga algavat numbrit otsitud. Olukord aga muutus päeva jooksul, mil vastavaid päringuid tuli üle 12 tuhande. Suunakood viitab välismaisele numbrile, vahendab Iltalehti.

Inimesed, kes said selliseilt numbrilt kõne ja tagasi helistasid märkisid, et maksid mitmeid eurosid mõnekümne sekundi pikkuse kõne eest. Tegemist on ilmselt pettusega, millega tahetakse panna inimesi helistama tasulisele numbrile.

Selliseid asju on Soomes ka varem olnud ja selle eest on inimesi hoiatatud. Tavaliselt tunneb pettuse ära selle järgi, kui telefon heliseb paar korda ja siis helin katkeb. Telefoni jääb teade vastamata kõnest, mille eesmärk ongi panna inimene välismaa numbrile tagasi helistama.

Väljapoole Euroopa Liitu mineva kõne eest võidakse kasseerida mitmeid eurosid minuti eest, satelliitnumbrile helistamine maksab aga kümme eurot minuti eest või isegi rohkem. Välismaa tasulistele numbritele helistamise eest Soomes eraldi tasu ei võeta, aga juba tavalisele välismaa numbrile helistamine võib tähendada väljaminekut.

Nõuanne on lihtne: kui sa välismaalt kõnet ei oota ja pole tõenäoline, et keegi sulle helistab näiteks Samoa saartelt või Paapua Uus-Gineast, siis jäta kõnele vastamata. Enamus telefonidest võimaldab ka numbrite blokeerimist.