NordenBladet — Nädalalõpu seisuga ei suudeta Soomes vaatamata jõupingutustele leida kümmet kahtlusalust koroonaviirusesse kanakutunud. Kokku on kahtlusaluseid 24 ja 14 on suudetud üles leida. Lapimaa haigla nakkushaiguste peaarst Markku Broas tunnistab, et tegemist on keerulise väljakutsega, peaaegu nagu salapolitsei tööga. Otsinguid raskendab asjaolu, et Saariselkäs on osa klientidest maksnud ööbimise eest sularahas ja osa broneerinud ööbimise kas eesnime või varjunimega, vahendab Ilta-Sanomat.

Kokku otsitakse kümmet isikut, kes puutusid kokku nakatunud hiinlannaga. Osal on antud telefoninumber, kus vastab hoopis teine inimene. Mõnel on antud e-posti aadress, mille kaudu üritatakse isikut leida. Kõigi kohta aga kontakti polegi. Mõnel on telefonis peal prantsuse keeles automaatvastaja, mis näitab, et isik on ilmselt Soomest lahkunud.

Praegu on 24-st kahtlusalusest nakatunust karantiinis 14: osa haiglas ja osa kodus. Nakatumiseks piisab, kui haigega kokku puutuda 15 minuti jooksul, piisab piisknakkusest 1,5-2 meetri kauguselt. Karantiini jaoks pole haiglat vaja, aga turistidele on raske leida muud kohta, kus neid hoida. Karantiin kestab kuni 10. veebruarini.

Soomes on viiruse tõttu igaks juhuks karantiinis lisaks soomlastele turistid Lõuna-Koreast, Hollandist, Hiinast ja Singapurist. Kaks soomlast on meditsiinitöötajad ja kaks turismitöötajad.

Soomes on muidu lihtsam, kui on näiteks leetrite nakkus, siis on nakkuse kahtlusega perekond ja veel mõned sõbrad-tuttavad. Nüüd on aga terve rida välismaalasi, kes on puutunud kokku suure hulga inimestega ja kelle kohta pole mingeid kontakte peale eesnime ja osa on maksnud sularahas.

Algselt Soomes haigestunud hiinlannal on veel palavik, aga muidu tunneb ta end juba paremini. Temalt võetakse uued proovid järgmisel nädalal. Kui kaks järjestikust proovi on negatiivsed, pääseb ta haiglast välja ja saab jätkata tavapärast elu.