NordenBladet — Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon arutab täna avalikul istungil riigi kohustusi ja võimalusi tagada kodanikele elamisväärne vanaduspõlv olukorras, kus kohustuslik kogumispension reformitakse.

„Pensionikindlustuse eelnõu analüüsid ja seletuskiri ei jäta kahtlust, et ilma teise sambata on pensionid tulevikus palju madalamad,“ ütles erikomisjoni esimees Jürgen Ligi. „Kuna Riigikogu ja rahanduskomisjon on saanud valitsuselt vastuseks, et pension on kodaniku enda asi, on erikomisjoni kohus üle kontrollida, kuidas valitsus sellistele järeldustele jõudis, kuidas on plaanis tagada igaühe õigus abile vanaduses, mida nõuab põhiseadus ja kas riigil on selles ka rahvusvahelisi kohustusi.“

Ligi sõnul tahab komisjon kuulda, millistele andmetele toetudes väidab valitsus, et kodanikud säästavad ise vanaduseks piisavalt ning saavad omal käel soodsamalt ja tulusamalt investeerida kui pensionifondid.

Istungile on kutsutud Riigikontrolör Janar Holm, Rahandusministeeriumi, Sotsiaalministeeriumi, Riigikontrolli ja Õiguskantsleri kantselei esindajad.

Avalik istung algab kell 13.15 ja seda on võimalik jälgida veebiülekandes.

Videosalvestist saab hiljem vaadata https://www.youtube.com/riigikogu.

Riigikogu täiskogu arutab teisel lugemisel kogumispensionide seaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse (kohustusliku kogumispensioni reformi) eelnõu (108 SE) kolmapäeval.

Riigikogu pressiteenistus
Epp-Mare Kukemelk
631 6356, 515 3903
epp-mare.kukemelk@riigikogu.ee
Päringud: press@riigikogu.ee

 

Allikas: Eesti Riigikogu