NordenBladet — Majanduskomisjon saatis teisele lugemisele eelnõu, millega soovitakse kaubalaevadele taas atraktiivseks muuta Eesti lipu all sõitmine, suurendada Eesti kaldasektorit ja taastada Eesti kui mereriigi rahvusvaheline maine.

Eelnõu on esimene oluline samm ja üks osa terviklikust merendussektori arendamise meetmete paketist, mille eesmärk on taastada Eesti lipu all sõitev laevastik. Eelnõuga täpsustatakse laevandussektori ettevõtete tulumaksu erirežiimi ja see viiakse kooskõlla Euroopa Liidu riigiabi reeglitega. Tulumaksu erirežiim loodi Riigikogus mullu 13. veebruaril vastu võetud seadusega, millega määrati kaubalaevade ja väljapoole Euroopa Liitu rahvusvahelisi sõite tegevate reisilaevade personali töötasule tulumaksumääraks null protsenti.

Majanduskomisjoni esimees Sven Sester selgitas, et kuna maksusoodustuste puhul on tegemist riigiabiga, on eelnõud ette valmistades arvestatud, et riigiabiks saadakse Euroopa Komisjonilt luba. „Detsembri lõpus see rõõmustav teade loa andmisest ka saabus ja sellega on võimalikud karid eelnõu teelt kõrvaldatud,“ ütles Sester. Ta lisas, et nüüd saab Riigikogu eelnõu menetlemist kogu jõuga jätkata ja astuda esimesed olulised sammud selleks, et Eesti laevandussektor oleks konkurentsivõimeline ja Eesti lipu all näeks taas sõitmas ka kaubalaevu. „Eesti lipu all sõidab praegu küll suuri reisilaevu, kuid paraku mitte ühtegi suuremat kaubalaeva,“ nentis Sester.

Majanduskomisjoni liige Annely Akkermann märkis, et kuna merenduses valitseb rahvusvaheline konkurents, on Eesti reederid seni pidanud pinnal püsimiseks valima laevadele atraktiivsemaid tingimusi pakkuvate riikide lipud. „Laevandussektorile on Euroopa Liidus lubatud riigiabi ja maksusoodustused, sest soovitakse Euroopa Liidu merenduse püsimist ülemaailmses konkurentsis, nüüd saime ka meie selle loa,“ täpsustas Akkermann.

Prognooside kohaselt võiksid muudatused tuua 2025. aastaks Eesti lipu alla mitusada suurt merelaeva ja riigieelarvesse seitsme aastaga ligi 90 miljonit eurot.

Valitsuse algatatud laeva lipuõiguse ja laevaregistrite seaduse ning tulumaksuseaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse ning teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu (100 SE) on kavandatud Riigikogus teisele lugemisele 29. jaanuaril. Seaduse planeeritud jõustumisaeg on 1. juuli 2020.

 

Allikas: Eesti Riigikogu