NordenBladet — Kaugjuhitavad väikekopterid ehk droonid on muutunud väga tavaliseks ja Soomes on neid kasutusel juba ligi 50 000. Koos kasutuse kasvuga on droonidega seotud üha rohkem õigusrikkumisi ning politsei teeb trahvi.

Tänavu on droonidega seotud rikkumisi olnud ligi sada ehk mitu korda enam kui veel paar aastat tagasi. Trahve on tehtud põhiliselt Helsingis ja need olid seotud Soome ELi eesistumise lennukeeldudega, vahendab Yle.

Selliseid piirangud valvatakse korralikult ja keelust üle astujatele tehakse trahvi. Trahve on tehtud nii amatööridele kui ka kogenud lennutajatele. See näitab, et reeglitest ei olda teadlikud.

Helsingi kesklinnas on lennukeeluala Toomkiriku juures ja Kruununhaka valitsushoonete ümber. Samuti on keelatud droonide kasutamine lennuväljade ümbruses.

Trahvid eksimuste eest võivad olla küllalt suured. Summad võivad küündida tuhande euroni. Droonidele on kehtestatud keelualad, kuna vea korral võivad droonid põhjustada õnnetusi. Näiteks võib droon kukkuda rahva sekka või põrgata kokku teiste õhusõidukitega.

Politsei valvab droonide kasutamist eriti rahvarohkete ürituste ajal. Politseil on kasutusel vastav tehnoloogia, mille abil droone tuvastada, aga neid võib jälgida ka palja silmaga.

Droonide osas on ELis oodata muudatusi alates 2020. aasta juulikuust, mil tulevad eraldi droonide juhiload ja registreerimise kohustus. Registreerimisega tahetakse seadust rikkuvad inimesed kergemini kätte saada. Droonide juhiload aga kindlustavad, et droone lennutavad inimesed tunnevad eeskirju.