NordenBladet — Rootsi (rootsi keeles Sverige) on Põhjamaade hulgas suurima elanike arvuga riik. Rootsi, ametliku nimega Rootsi Kuningriik (Konungariket Sverige), paikneb Euroopas Skandinaavia poolsaare idaosas. Ta piirneb idast Soomega (586 km piiri) ja läänest Norraga (1619 km piiri). Maismaapiiri kogupikkus on 2205 km. Idast ja lõunast piirab Rootsit Läänemeri. Rannajoone pikkus on 3218 km. Rootsi on silla abil ühendatud Taaniga.

Üldine info

Poliitiline süsteem: Konstitutsiooniline monarhia
Pealinn: Stockholm
Üldpindala: 449 964 km²
Rahvaarv: 10 379 295 (31.12.2020)
Rahaühik: Rootsi kroon

Rootsi 449 964 ruutkilomeetrisest pindalast on 410 934 km² maismaad & 39 030 km² on peamiselt järvede all. Lääne- ja lõunarannik on sirged ja rannikumeri madalavõitu. Idarannikut liigestavad tugevasti skäärid ja väikesed lahed.

Rootsi paikneb geoloogiliselt stabiilsel pinnal, suurem osa maast asub kaljusel Fennoskandia kilbil, jagunedes järgmisteks loodusprovintsideks: Lapimaa, Norrland, Botnia lahe rannikumadalik, Kesk-Rootsi madalik ja Småland. Riigi lääneosas kõrgub Skandinaavia mäestik. Lõunaosas asub tasane ja viljakas Skåne. Keskosas laiub Kesk-Rootsi madalik ja idaosas Botnia lahe rannikumadalik. Rootsi madalaim punkt asub Kristianstadi lähedal (2,41 m alla merepinna). Rootsi kõrgeimad punktid on Kebnekaise (2104 m üle merepinna, varasematel mõõtmistel 2111 m ja 2117 m) ja Sarek (2090 m).

Rootsis valitseb suhteliselt pehme kliima, seda peamiselt tänu Golfi hoovusele. Rootsis on valdavalt mandriline kliima. Ilm on muutlik. Talvel on keskmine temperatuur Rootsi lõunaosas ?2 °C, põhjas ?16 °C, suvel vastavalt 17 °C ja 13 °C. Sademeid on 500–800 mm aastas, põhjaosa mägedes ka kohati üle 2000 mm.

Rootsi on jagatud 21 lääniks (BlekingeDalarnaGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenOjamaaSkåneStockholm Södermanland Uppsala VärmlandVästerbottenVästernorrland VästmanlandVästra GötalandÖrebroÖstergötland), mis jagunevad omakorda kokku 290 kohaliku omavalitsuse üksuseks (vallaks). Ühes läänis võib olla mitu valda, kuid nende vahel puudub hierarhiline seos, mõlemad tegelevad oma ülesannetega, välja arvatud Gotland, kus vald täidab ühtlasi ka lääni ülesandeid.

Rootsi õppima
Kui kavatsete Rootsi õppima minna, kasutage kodulehe Studyinsweden.se abi, kuhu on koondatud info kõrghariduse omandamise kohta. Rootsi kõrgkoolides (vt. kõiki ülikoole siit) õppimine on tasuta Euroopa Liidu, EEA-riikide ja Šveitsi kodanikele.  Euroopa Liidu kodanikest tudengid ei vaja Rootsis õppimiseks viisat ega elamisluba. Selle asemel tuleb Rootsis viibimine registreerida vastavalt Migratsiooniameti kehtestatud tingimustele. Tudengitel on võimalik registreeruda Interneti teel. Rootsi ülikoolides on bakalaureuseõpe valdavalt rootsikeelne, seepärast tasub keeleõppega algust teha juba Eestis — vt. Eesti Rootsi Keele Õpetajate Selts.

TISUS-test on rootsi keele test väljaspool Rootsit gümnaasiumi lõpetanud noortele, kes soovivad Rootsis kõrgharidust omandada. Tisus-testi korraldab Stockholmi ülikooli Põhjamaade keelte osakond, kuid testi saab teha ka Eestis.

Rootsi tööle ja elama
Reeglid tööle ja elama minekuks olenevad isiku kodakondsusest ja Eesti elamisloa liigist ning Rootsi elama asumise põhjustest. Täpsem info avaneb iga kategooria nimetusel klõpsates või sisukorra kaudu:

Euroopa Liidu, sealhulgas Eesti kodanikud ei vaja Rootsis elamiseks ja töötamiseks elamis- ega tööluba, küll aga tuleb registreerida oma elamisõigus.
Euroopa Liidu pikaajalise elaniku elamisloaga isikud peavad taotlema elamisloa, kui soovivad jääda Rootsi tööle ja elama kauemaks kui kolmeks kuuks. EL-i pikaajalise elaniku staatuse saamiseks tuleb Eesti alalise elamisloaga elanikel taotleda endale uus Eesti elamisloakaart. Kuigi Eestis loetakse alalist elamisluba omav välismaalane automaatselt pikaajalise elaniku elamisluba omavaks välismaalaseks, siis välisriigis see automaatselt ei toimu.
Eesti tähtajalise elamisloaga elanikel, kes ei ole EL-i kodanikud, tuleb Rootsis töötamiseks taotleda tööluba. Kui jäädakse tööle enam kui kolmeks kuuks, siis ka elamisluba.

 

Kasulikke linke:
https://www.nordenbladet.com (Põhjamaade meedia, info ja lingikataloog eesti-, soome-, rootsi- ja inglise keeles – Nordic News Service)
http://www.visitsweden.com/sweden/  ( Inglise keelne leht)
http://www.sweden.gov.se/ (Inglise keelne leht)
Üldine info – lingid, elamine, töö

Elamine
Euroopa Liit (Teie elu EL’is erileht — eesti keelne leht)
http://www.elamarootsi.edicypages.com/ (eesti keelne leht)
Rootsi Suursaatkond Tallinnas (eesti keelne leht)
Eesti välisministeeriumi info Rootsi kohta (eesti keelne leht)

Rootsi eestlaste liit
http://www.rel.ee/

Otsite korterit/maja?

www.bostad.stockholm.se
www.fixakontraktet.se
www.bostaddirekt.com
www.andrahand.se
www.fmf.se
www.hemnet.se
www.hsb.se
www.riksbyggen.se
www.akelius.se
www.huge.se
www.objektvision.se
www.stenafastigheter.se
www.jarntorget.se
http://www.blocket.se
http://www.bostaddirect.se
http://www.bopunkten.se  

Tööpakkumised:

 

 

Eesti kool Stockholmis
http://www.estniskaskolan.se/html/htmlest/tammel_uld.html

Eesti-Rootsi Rootsi-Eesti sõnaraamat
http://www.annaabi.com/rootsi-eesti/

Sweden Youtube official channel

Nimekiri Rootsi ajalehtedest/ajakirjadest:
(List of Swedish newspapers and online magazines)

 

Märksõnad: välismaale elama ja tööle, välismaale elama asumine, välismaale elama minek, lapsega välismaale elama, perega välismaale elama, laps välismaale elama, kuidas minna välismaale elama, välismaale elama, välismaal elavad eestlased, kuhu välismaale elama minna, elama asumine, kuhu riiki elama minna, kuidas minna välismaale elama, lapsega välismaale elama, välismaale elama minek, kuidas välismaale kolida, ajutiselt välismaale elama, päriselt välismaale elama, terve perega välismaale elama, infot Rootsi kohta, linke Rootsi kohta, andmed Rootsi kohta, Rootsi õppima, Rootsi tööle, Rootsi kooli, Rootsi elama, Rootsi külla, Rootsi pension, kolimine Rootsi, elu Rootsis