NordenBladet — USA firma Space X ja teised firmad lennutavad lähiaastatel taevasse kokku üle 42 000 sidesatelliidi, et katta terve maakera ja pakkuda kõikjal mobiilset internetti. Space X saadab iga paari nädala tagant taevasse 60 uut satelliiti. Kokku saadetakse orbiidile neid 12 000. Starlinki satelliite on juba isegi maa pealt palja silmaga näha, vahendab Helsingin Sanomat.

Kuivõrd taevas on palju satelliite, siis on neid üha kergem näha. Paremini nägemiseks piisab binoklist. Nende kõrgus on umbes 10 kraadi horisondi kohal, mis vastab endast eemal hoitava kämbla laiusele. Satelliite on näha korraga pool minutit kuni minut.

Teadlased on juba hirmul, et tuhanded satelliidid võivad hakata häirima maapealsete teleskoopide tööd. Nõnda võivad jääda kahe silma vahele maale ohtlikult lähenevad asteroidid. Satelliitide raadiosignaalid aga hakkavad häirima raadioteleskoopide tööd. Soome teadlased peavad raadioside häireid isegi ohtlikumaks.

Kui oma projektid teiks teevad ka teised firmad nagu Amazon ja Oneweb, võib mõne aasta pärast olla taevas üle 42 000 satelliidi. Nende allatoomine isegi pärast kasutusea lõppu võib olla probleemne. Taevasse koguneb üha enam prügi. Seetõttu oleks hea, kui hakataks seadma piiranguid, kes ja kui palju võib satelliite orbiidile lennutada.

Praegu on kosmose kasutamine küllalt vaba. 1967. aasta kokkuleppe järgi tohib kosmost kasutada ja selleks tuleb luba küsida oma riigilt, mis vastutab järelvalve ja tagajärgede eest. USA on andnud firmale Space X vastava loa. Teised riigid siin sekkuda ei saa.