NordenBladet — Briti rahvusringhääling BBC tegi jõulude eel Soome legendaarsest suusahundist Juha Mietost* video, mis lööb laineid sotsiaalmeedias. Videos tutvustatakse 70-aastase Mieto elufilosoofiat (hästi magada) ning on märgitud ära tema sajandik-sekundiline kaotus rootslasele Thomas Wassbergile Lake Placidi taliolümpial 1980. aastal.

Videos sööb Mieto singivõileiba ja räägib, et polnud löödud pärast seda, kui jäi nii napilt kuldmedalist ilma. Mis olnud, see olnud, märgib mees, möödunu pärast ta ei muretse. Mieto märgib, et nad on Wassbergiga siiani väga head sõbrad. Mieto räägib, et sport oli siis teistsugune: visati nalja ja kõik said omavahel hästi läbi.

Video juures kommentaarides arvatakse, et Mieto on jõuluvana.

_______________________________________________

* Juha Iisakki Mieto, hüüdnimega Mietaa või Mietaan Jussi, (sündinud 20. novembril 1949 Kurikkas) on endine Soome suusataja, olümpiavõitja, praegune poliitik (eduskunna liige).

Üheksa suurvõistluste medalit võitnud Mieto sai tuntuks sellega, et ei suutnud mitmetest headest sõitudest hoolimata võita individuaalset kuldmedalit ei olümpiamängudelt ega maailmameistrivõistlustelt. Kuulsam kaotus tuli 1980. aasta olümpiamängudelt Lake Placidis 15 km distantsil Thomas Wassbergile 0,01-sekundilise vahega. Maailmakarikavõistluste üldkarika võitis ta kahel korral. Mieto spordiklubi oli Kurikan Ryhti.

Juha Mieto oli abielus Minnaga (1951–1996). Tal on poeg Juha-Petteri (1988).

1972. aasta olümpiamängudel Sapporos sai Mieto rahvusvaheliselt tuntuks sellega, et kaotas pronksmedali 15 km distantsil kõigest 0,6 sekundiga.

1974. aasta maailmameistrivõistlustel Falunis sai Mieto 30 km puusuuskadega sõites hõbemedali. Võitja Thomas Magnusson suusatas vesistes tingimustes hooaja leiutise – plastiksuuskadega. Mieto eelistas siiski sõita puusuuskadega, kuigi oleks ka võinud kasutada plastiksuuski. Üldiselt arvati et lemmiktingimustes sõitnud ja heas füüsilises vormis olnud Mieto oleks plastiksuuskadega sõites võitjaks tulnud.

Mieto võitis oma ainsa olümpiakulla 4×10 km teatesõidus 1976. aasta olümpiamängudel Innsbruckis. Teist vahetust sõitnud Mieto sõitis päeva parima aja ja tõstis Soome esimeseks. Tema loodud edumaa püsis kuni finišini.

Kodusel 1978. aasta MM-il Lahtis sai ta teatesõidus hõbemedali, kuid 50 km tuli tal täielik põrumine, sest suuskade ebaõnnestunud määrimise tõttu jäi ta viimaseks. Tal tuli taluda pealtvaatajate solvanguid ja isegi enda pihta sülitamist.

Juha Mieto arvati Soome meistrivõistluste ja maailmakarikavõistluste etappide järgi olevat elu vormis enne Lake Placidi olümpiamänge 1980. aastal. Avadistantsil 30 km läks Mietol siiski kehvasti ja ta oli seitsmes. 15 km distants läks ajalukku, kui rajalt tulnud rootslane Thomas Wassberg jõudis finišisse 0,01 sekundit Mietost kiirema ajaga. Selle tõttu hakati murdmaasuusatamises edaspidi aega võtma 0,1 sekundilise täpsusega. 4×10 km teatevahetuses viimast vahetust sõitnud Mieto sõitis mööda Saksamaa LV suusatajast Jochen Behlest ja tõstis Soome kolmandaks. 50 km distantsi olümpiamängude viimasel päeval peeti 31-aastase põhjamaa suusataja viimaseks võimaluseks võtta suurvõistlustelt võit. Mängude suusakuningaks nimetatud Nikolai Zimjatov oli sellelgi distantsil võitmatu. Zimjatovi püüdis rajal Mieto kinni ning soomlane püsis venelase sabas lõpuni. Nii sai Mieto hõbemedali rohkem kui kolmeminutise kaotusega.

Mieto sai veel teatesõidus pronksmedali 1982. aasta MM-il Oslos. Ta suutis MM-pronksi võita Soomele “mietoliku” jalasirutusega finišijoonel. Lõputulemustes jagas Soome kolmandat kohta Saksa DV-ga.

Mieto suusatajakarjäär lõppes sellepärast, et ta ei suutnud kaasa minna 1980. aastate keskel revolutsioonilise uisustiiliga murdmaasuusatamises. 1985. aasta MM-il Seefeldis, kus uisutehnikat esimest korda laiemalt kasutati, jäid Mieto kohad 40. kohast kaugemale ja ta ei pääsenud isegi Soome teatevõistkonda.

Juha Mieto parimad kohad maailmakarikavõistluste üldarvestuses olid 1973–1974 – 2., 1974–1975 – 3., 1975–1976 – 1., 1976–1977 – 2. ja 1979–1980 – 1.

Mietol on lisaks 19 Soome meistriks tulemisele ka palju muid kohti poodiumil. Ta võitis Holmenkollenis kuus korda aastatel 1972–1978.

Juha Mieto uskus, et edu toob ränk treening, ning mõistis hukka “teadusliku ettevalmistuse”. Karjääri jooksul valmistus ta põhiliselt enda äranägemise järgi.