NordenBladet — Kliimamuutused toovad endaga kaasa mitmeid keskkonnaprobleeme, mis mõjutavad inimeste hakkamasaamist mingis piirkonnas, näiteks pikaajalised põuad, üleujutused, mereveetaseme tõus jne. Mõni piirkond maailmas on nendele muutustele eriti haavatavad nii oma geograafilise asukoha kui ka ebastabiilse majandus-poliitilise olukorra tõttu.

Soome poliitik Osmo Soininvaara hoiatas miljonite migrantide eest ja seda isegi soomlastelt ei küsita. Roheliste erakonda kuuluv Soininvaara kirjutab blogis, et sisseränne on seotud kliimamuutusega.

Kliimamuutuse tõttu vahetavad lähiaastatel elukohta sajad miljonid inimesed. Arvestades Soome senist hõredat asustust peab Soome olema valmis miljoniteks uuteks tulijateks „Seda isegi ei küsita,” kirjutab Soininvaara.

Soininvaara väitel tuleb arvestada 3-kraadise kliima soojenemisega lähimatel aastakümnetel. Näiteks jäävad veeta sajad miljonid hindud, kui Tiiberi liustikud ära sulavad. Suur osa Aafrikast muutub elamiskõlbmatuks. Ka Euroopas on probleeme, näiteks Hispaanias ja Itaalias.

Veepuudus toob omakorda kaasa riikidevahelisi konflikte. Sajad miljonid inimesed tuleb ümber asustada. Siin pöörduvad pilgud hõredalt asustatud piirkondadele nagu Austraalia ja Soome. Soome paigutatakse arvatavalt miljoneid inimesi, ja seda isegi soomlaste käest ei küsita.

Soininvaara väitel põhjustavad massilist rännet just need erakonnad, kes ei tegele piisavalt kliimamuutuse ärahoidmisega. Sellele oleks pidanud mõtlema hakkama juba aastaid tagasi. Järgmine probleem on merepinna tõus, seejuures ei piisa ühest meetrist, milleks Helsingis on valmistutud.

Avafoto: Pexels