NordenBladet – Kolmapäeval, 11. detsembril kell 17.00 esineb Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis avaliku loenguga Guðmundur Jörundsson. Loeng saab teoks Põhjamaade moest rääkiva „Ilmapäevikute“ näituse publikuprogrammi osana.

Guðmundur Jörundsson on 1987. aastal sündinud Islandi moedisainer, peamiselt tuntud meesterõivabrändi Kormákur & Skjöldur disaineri ja oma isikubrändi JÖR by Guðmundur Jörundsson asutajana. Lõpetanud Islandi kunstiakadeemia 2011. aastal, tõusis ta kiiresti sealsele moeväljale ning saavutas peagi laiema tuntuse. Jörundsson elab täna Reykjavikis kuid on pärit Lõuna-Islandilt kalurite perest. Päritolu jõuab tema disaini kvaliteetsete materjalide, detailide ja traditsioonide hindamise kaudu. Tema loomingus on olnud olulisel kohal klassikaline rätsepatöö ja selle ümbermõtestamine mugandades traditsioonilist kaasaegsesse keelde.

Enim naudib Jörundsson loomingulise protsessi puhul kollektsiooniga seotud kontseptsiooni välja mõtlemist. Lisaks materjalidele, detailidele on olulised nihestatud ilu ja karisma ning kunstniku karge ja omanäoline visioon, mis avaneb kollektsiooni fotodel. Jörundssoni sõnul on Islandi väike moeturg üldistest trendidest vähem mõjutatud kui mujal Põhjamaades. See tagab disaineritele suurema loominguvabaduse. Tema looming on olnud terav ja provokatiivne, näiteks oli 2014. aasta sügistalvine kollektsioon inspireeritud rikkusest, aristokraatidest ja heroiinisõltlastest.

„Ilmapäevikute“ näitus, mis on avatud Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis veel 5. jaanuarini, toob fookusesse Islandi, Gröönimaa ja Fääri saarte kunstnike ja disainerite loomingu, mis on tõukunud kohalikust käsitööst ja traditsioonidest, ja on inspireeritud sealsetest ainulaadsetest maastikest ja karmidest ilmaoludest pakkudes selle kaudu alternatiivseid vaateid rõiva, rõivastumise ja moe temaatikale.

Avafoto: JÖR by Guðmundur Jörundsson (Cooper&Gorfer)