NordenBladet — Uute eluasemete ehitamine on Helsingi piirkonnas löömas kõigi aegade rekordeid. Selle põhjuseks on investeerimisbuum. Andmed põhinevad turuülevaatel, mis koosneb Helsingi, Espoo, Vantaa ja Kauniaineni andmetest. Andmed kogus kokku ettevõte STH-Group oy, vahendab Helsingin Sanomat.

Kuigi kevadel tundus, et paljud uued eluasemed jäävad müümata, siis nüüd on olukord muutunud. Korterite nõudlust on suurendanud investeerimisbuum. Võrreldes eelneva poole aastaga kasvas korterite müük aprillist oktoobrini 12 protsenti. Võrreldes aastataguse ajaga on müük kasvanud suisa 27 protsenti.

Uute korterite osa kõigist müüdud korteritest on 28,9 protsenti, mis tähendab, et iga enam kui neljas müüdud korter on uus. Uute korterite müük lööb rekordeid. See ületab keskmist 83 protsendi võrra.

Korterite müük aga erineb tavapärasest. Kortereid ei müüda üksikisikutele, vaid suurtele investoritele. Näiteks YIT müüs oktoobri lõpus 120 pealinna korterit ühele fondile. Suurem osa üürikorteriteks mõeldud korteritest on valmis, viimased valmivad 2020. aasta algul. Samalaadseid tehinguid on teinud teised firmad.

Selle kõrval on ka tavaliste tarbijate huvi korterite vastu hüppeliselt kasvanud, seda nii Helsingis, Vantaal kui Espoos. Uute korterite ehitamine on seoses suure nõudlusega püsinud samuti kõrgel. Võrreldes aastataguse ajaga on uute eluasemete ehitus siiski vähenenud 25 protsenti. Pööre langusse toimus 2018. aasta lõpus.

Helsingis on korterite hind aastaga kerkinud 5,4 protsenti, Espooos 1,1 protsenti ja Vantaal on olnud langus 4,4 protsenti. Uue korteri ruutmeeter maksab Helsingis keskmiselt 7850 eurot, Espoos 5545 eurot ja Vantaal 4764 eurot.