NordenBladet – Taani paremrahvusliku partei Nye Borgerlige parlamendiliige Mette Thiesen leiab, et moslemiriikidest pärit migrantidel ei peaks olema õigust saada Taani kodakondsust.

Kevadistel Taani parlamendivalimistel nelja kohaga parlamenti pääsenud Nye Borgerlige on teravalt kritiseerinud massiimmigratsiooni ja Taani immigratsioonipoliitikat. Mette Thiesen kirjutas aga hiljuti oma Facebooki lehel, et moslemiriikidest pärit migrantidele ei tohiks võimalda Taani kodakondsuse saamist.

„Taani kodakondsus on väärtuslik kingitus. Me peame selle kingituse eest hoolt kandma, mitte seda ära viskama. On selge, et Taani kodakondsust ei tohiks anda immigrantidele ja nende riikide asukate järeltulijatele, kes, nagu me teame, panevad siia tulles toime rohkem kuritegusid kui taanlased,“ kirjutas Thiesen.

Intervjuus ajalehele Berglinske, ütles Thiesen, et selles osas ei tuleks teha mingeid erandeid. Tema sõnul ei tuleks Taani kodakondsust anda ka neile kristlastele, kelle osas on teada, et nad ei ole võimelised võtma omaks Taani kombeid. Nye Borgerlige väitel domineerivad Taani kuriteostatistikas just islami kultuuriga riikidest pärit inimesed, seda isegi juhul, kui nad ei ole moslemid.

Thieseni sõnul tuleks anda kodakondsus erandlikult vaid neile, kes on võimelised võtma omaks ja austama Taani väärtusi ning kombeid, kes ei pane toime kuritegusid ja kes loovad riigile lisandväärtust.

Thieseni sõnul ei peaks Taani kodakondsust saama inimesed – seda sõltumata religioossest taustast –, kes on pärit järgmistest riikidest: Iraagist, Afganistanist, Iraanist, Marokost, Pakistanist, Somaaliast, Liibanonist, Süüriast ja Türgist.

Ehkki Thieseni ettepanek võib kõlada äärmuslikuna, ei ole selles siiski midagi erandlikku. Nimelt ei anna moslemiriigid Dubai, Kuweit ja Qatar kodakondsust mitte-moslemitele.