NordenBladet — Ajakiri Business Harvard Review avaldas nimekirja ettevõtetest, kes on suutnud maailma senist majandusmudelit oluliselt muuta. Need ärid on välja tulnud täiesti uute lahendustega, mis osutusid ka ettevõtte enda jaoks kasulikuks. Neste on selles nimekirjas 12. kohal tänu taastuvallikatest kütuse tootmisele. 

Edetabeli esimesel kohal on Netflix (USA), kes otsustas lisaks meedia jagamisele ise sisu looma hakata. Järgnesid Adobe (USA), Amazon (USA), Tencent (Hiina), Microsoft (USA), Alibaba (Hiina), Orsted (Taani), Intuit (USA), Ping An (Hiina), DBS Group (Singapur), A.O. Smith (USA) ja Neste (Soome).

Taastuvallikatest kütuse tootmine moodustab praegu 70 protsenti Neste tulust. Viimasel kümnendil on ettevõte teinud suuri investeeringuid teadusse ja arendusse ning töötanud välja tehnoloogia, mis võimaldab toota 100 protsenti taastuvallikatest kütust.

Nestel on täna võimekust töödelda ümber ja võtta taaskasutusse materjale, millel on muude tööstusvaldkondade jaoks pigem negatiivne väärtus. Jäätmetest, millest kõik soovivad vabaneda, toodetakse Neste tehastes uue põlvkonna kütust, mis põleb fossiilsetest kütustest puhtamalt ning vähendab kordades tekkivat süsinikujälge.

Neste taastuvallikatest diislikütust kasutavad keskkonnateadlikud ettevõtted, omavalitsused ja autoomanikud. Seda kütust kasutatakse sõidu- ja veoautodes, põllu- ja metsamasinates, laevades ja lennukites.

Harvard Business Review koostas maailma majandust enim muutnud ettevõtete nimekirja, võttes börsiettevõtted S&P 500 indeksist ja hinnates neid majanduse muutmise mõjukuse kindlakstegemisel kolme näitaja järgi: kasv uues valdkonnas või uute tehnoloogiate, toodete, teenuste ja uute ärimudelitega, kui hästi on firma kohandanud oma traditsioonilise äri oluliste turumuudatustega ning kolmandaks – kas ettevõte on sellest muutusest saavutanud tugevad majandusnäitajad ja jõudnud kasumisse. Sealjuures jälgiti ka firma väärtuse kasvu börsil.

Kõigepealt leiti 52 ettevõtet, kes vastasid tingimustele ning neist hääletati finaali 27 börsifirmat. Kolmandas voorus valiti välja TOP 20 ning reastati ekspertide antud hinnete järgi.

Vaata kogu TOP 20 edetabelit siit.