NordenBladet — Soomes on arstid aetud tagajalgadele, kuna sotsiaal- ja terviseministeeriumi uute juhiste järgi hakatakse patsiente selekteerima. Lihtsalt väljendatuna kõigi jaoks enam raha ei jätku. Patsiendid pannakse tähtsuse järjekorda ning ravi puhul eelistatakse nooremaid inimesi. Eakad ja ülekaalulised jäävad järjekorras tahapoole, vahendab Ilta-Sanomat.

Kardetakse ka seda, et vaesem elanikkond, kel pole võimalik enda eest seista, jääb hammasrataste vahele. Lisaks eakatele kuuluvad sellese gruppi sotsiaalselt tõrjutud, alkohoolikud ja vaimsete probleemidega inimesed.

Soome vähiarsti hinnangul võiks aga loobuda mõttetust ravist, mis tähendab selliseid protseduure, mis tõenäoliselt tulemust ei anna. Näiteks mõned vähihaiged saavad teatud ravi ja teatud staadiumus, kus see enam mingit efekti ei anna. Vägiravis minnakse üha enam üle täppisravimitele, mis on mõeldud konkreetse patsiendi jaoks. Selline ravi on kallis, aga sellest võib teatud patsientide jaoks olla palju kasu isegi pealtnäha lootusetute juhtumite puhul.

Arstid meenutavad, et Soomes oli 1990ndatel aastatel lama ajal sama olukord, kus hakati ravi selekteerima ja jäeti ära mõned sõeluuringud. Selline selekteerimine pole aga mingeid olulisi tulemusi andnud. Küll aga kaasnevad sellega eetilised küsimused, näiteks see, et ravi puhul ollakse huvitatud vaid kasust eluea pikkusele.