NordenBladet — Rahandusminister Martin Helme ja asekantsler Märten Ross osalevad reedest laupäevani eurorühma ning Euroopa Liidu majandus- ja rahandusküsimuste nõukogu mitteametlikul kohtumisel Helsingis.

Euroala rahandusministrid arutavad, kuidas tõhustamiskavade abil edendada riiklike investeeringute elluviimist euroalal. Eesti peab tõhustamiskavade kasutamist oluliseks – see aitab leida täiendavaid tuluallikaid ning vähendada kulutusi. Hetkel on Eestis osana riigieelarve revisjonist käimas komisjoni kaasabil ka projekt tõhustamiskavade läbiviimise võimekuse tõstmiseks.

Laiendatud koosseisu kohtumisel jätkavad ministrid euroala eelarveinstrumendi väljatöötamist.

Majandus- ja rahandusküsimuste nõukogu mitteametlikul kohtumisel on kavas arutelu rahandusvaldkonna prioriteetidest kliimamuutustega tegelemisel. Eesistuja ettepanekul on fookuses ennekõike süsinikdioksiidi hinnastamise, rohelise eelarvestamise ja rahastamise jätkusuutlikkuse teemad.

ELi uue institutsionaalse tsükli alguses räägivad ministrid ka kapitaliturgude liidu prioriteetidest eesmärgiga leida praktilisi meetmeid, et soodustada kapitaliturgude efektiivset toimimist.

Lisaks oodatakse ministrite arvamust ELi eelarvereeglite toimimise kohta ning arutatakse energia maksustamist. Ministritelt uuritakse, kas energia maksustamisel on roll ELi kliimapoliitika eesmärkide saavutamisel ja millised peaksid olema peamised elemendid, mida tuleks arvesse võtta energia maksustamise direktiivi ajakohastamisel.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT