NordenBladet — Soome Lõuna-Pohjanmaal levib kahtlus Norra koeratõve jõudmisest Soome. Üks kohalik koeraomanik edastas sotsiaalmeedia kaudu vastava hoiatuse.

Teuvas elav koeraomanik andis teada, et nende collie haigestus 29. augustil samalaadsesse tõppe, mis levib praegu Norras. Õhtul oli koer veel täiesti terve, aga hommikul oksendas kõvasti, väljaheide ja okse olid verised. Koera olukord kehvenes väga kiiresti ja ta suri 6 tunni pärast.

Viis päeva hiljem haigestus teine koer, nähud olid samad, aga tema viidi kiiresti loomakliinikusse, süstiti ravimeid (Baytril ja kortisoon) ja koer jäi ellu. Pärast seda oli tervenemine kiire.

Haigestunud koertel teadaolevalt kokkupuuteid teiste koertega ei olnud. Samuti pole koerad olnud pikka aega haiged. Mürgitusega tegu ilmselt polnud, kahtlustatakse mingit nakkust.

Nüüd soovitatakse Lõuna-Pohjanmaal hoida loomad enne arsti vastuvõtule tulekut autos, et nad teisi ei nakataks. Veterinaar- ja toiduameti andmetel võib tegemist olla mistahes äkilise haigusega, aga olukorda jälgitakse tähelepanelikult.

Norras on salapärase tõve tagajärjel surnud lühikese aja jooksul juba üle 20 koera. Haigestunud koeri on kümneid. Soome veterinaaramet andis eelmisel nädalal soovituse koeraga Norrasse mitte reisida.