NordenBladet — Liiguvad jutud, et USA president Donald Trump tahab Taani käest ära osta Gröönimaa saare. Trump on selleks oma nõunikelt aru pärinud. Mitmed Trumpi nõunikud toetavad otsust seoses Gröönimaa maavarade ja tähtsa geopoliitilise asendi tõttu, vahendab Wall Street Journal.

Mõned Trumpi nõunikud peavad seda aga ideevälgatuseks, mis peagi möödub ja ei vii mitte kuhugi.

Gröönimaa on Taanile kuuluv autonoomne piirkond, mis asub geograafiliselt Põhja-Ameerikas ja pole Euroopa Liidu osa. Gröönimaa on autonoomne, aga selle välis- ja kaitsepoliitika osas tehakse otsused Kopenhaagenis.

Saare pindala on 2,1 miljonit ruutkilomeetrit (ligi 10 korda suurem kui Soome), aga seal elab vaid 56 000 inimest. Enamus Gröönimaast on jää all.

Vaatamata loodusvaradest on Gröönimaa sõltuv Taani abist, kust tuleb 60 protsenti Gröönimaa eelarvest. Valge Maja ega Taani valitsus asja ajalehele ei kommenteerinud. Trump läheb septembri algul visiidile Taani.

Tegemist pole esimese korraga, kui USA ostab Arktilise ala teiselt riigilt. 1867. aastal ostis USA Venemaa käest Alaska 7,2 miljoni dollari eest. Sellest sai hiljem USA osariik.

President Harry S. Truman tahtis pärast teist ilmasõda osta Taanilt Gröönimaa 100 miljoni dollariga, aga Taani keeldus. USA ja Taani koostöö on aga võimaldanud kasutada USA vägedel Gröönimaa territooriumi. Saare loodeosas on USA lennuväebaas.

Arktilise piirkonna tähendus on kasvanud 2010ndatel aastatel ja Hiina on üritanud toetada lennuväljade ehitust Gröönimaale. USA-l õnnestus möödunud aastal viimasel hetkel see asi peatada.