NordenBladet – Taani kroonprints Frederiki (50) lähinädalate töökohustused on tühistatud, sest talle tehti eile operatsioon.

Taani õukonna kodulehel teatati, et kroonprintsil opereeriti lülisambadiski väljasopistust. Operatsioon olevat kulgenud plaanipäraselt ning tulevane kuningas tundvat end olukorda arvestades hästi.

Täna hommikul pääses prints Frederik kodusele ravile. Lähinädalatel tuleb tal lõikusest kosuda. Nii ei saa ta osaleda ka 13. septembrile planeeritud Soome visiidil. Prints pidi Ilta-Sanomate teatel külastama nii Helsingit kui ka Turut, tähistamaks saja aasta täitumist Soome ja Taani diplomaatiliste suhete sõlmimisest.

Taani õukonna kalendri andmeil saabub kroonprintsi asemel Soome tema abikaasa printsess Mary.
________________________________

Taani kroonprints Frederik (Frederik André Henrik Christian; sündinud 26. mail 1968 Kopenhaagenis) on Taani kuninganna Margrethe II ja tema abikaasa, prints Henriku vanem poeg ning Taani troonipärija. Kuningaks saamise korral oleks tema tiitel Taani kuningas Frederik X.

Sünd
1968. aastal sai ta nime oma vanaisa, Frederik IX järgi; Taani kombe kohaselt saavad kõik kuningad nimeks Frederik või Christian. Tema ristivanemad olid Taani prints Georg, parun de Watteville-Berckheim, krahv Etienne de Laborde de Monpezat, Kreeka kuninganna Anne-Marie, Luksemburgi suurhertsoginna Joséphine-Charlotte ja Brigitta Juel Hillingsø.

Haridus ja sõjaväeline teenistus
Kroonprints õppis Krebs’ Skole algkoolis aastatel 1974–1981, 1974–1976 oli ta koduõppel, sealt edasi aga käis koos teistega koolis. 1982–1983 oli prints vahetusõpilaseks École des Roches’is Prantsusmaal. 1986 lõpetas kroonprints Øregaardi Gymnasiumi.

1992–1993 õppis prints Frederik Henrikseni nime all Harvardi ülikoolis politoloogiat. Järgmisel aastal viibis ta kolm kuud Taani riigi ÜRO missioonil New Yorgis. Ta sai politoloogias magistrikraadi Aarhusi ülikoolist 1995 ning 1998–1999 töötas kroonprints Pariisi Taani saatkonnas sekretärina.

Prints on läbi teinud ulatuslikud militaarkursused ning sõjaväeteenistuse. 2001–2002 läbis ta täiendkoolituse Taani Kuninglikus Kaitsekolledžis ning on jätkuvalt aktiivteenistuses. Aprillis 2004 sai printsist komandör mereväes, kolonelleitnant (Oberstløjtnant) armees ning kolonelleitnant õhuväes.

Perekond
Riiginõukogu istungil 8. oktoobril 2003 andis kuninganna Margrethe II oma nõusoleku kroonprintsi ja Mary Elizabeth Donaldsoni, Austraaliast pärit turunduskonsultandi abielule. Laulatus toimus 14. mail 2004 Kopenhaagenis.

25. aprillil 2005 teatas õukond, et paar ootab oma esimest last ning 15. oktoobril 2005 sündis neil poeg, kes sai vana traditsiooni järgides ristimisel nimeks Christian.

26. oktoobril 2006 teatas õukond teise lapse ootusest. 21. aprillil 2007 sündis tütar, esimene Taani printsess alates 1946. aastast. Tüdruk ristiti 1. juulil 2007 ning tema nimeks sai Isabella Henrietta Ingrid Margethe. Enne nime teatavaks tegemist oli Taani press andnud talle hüüdnime Lillepigen, mis tähendab hellitavalt väike tüdruk.

8. jaanuaril 2011 sündisid peres kaksikud, tütar Josephine Sophia Ivalo Mathilda ja poeg Vincent Frederik Minik.