NordenBladet — Peaminister Jüri Ratas arutas täna Euroopa Liidu riigipeade ja valitsusjuhtidega Euroopa Parlamendi valimiste tulemusi ning Euroopa Liidu kõrgete ametikohtade täitmise edasist protsessi.

Arutelude tulemusel alustab Ülemkogu eesistuja konsultatsioone Euroopa Parlamendiga. ELi liikmesriikide juhtidel on eesmärk nimetada Ülemkogu eesistuja, Euroopa Komisjoni presidendi ja ka teiste juhtivate ametikohtade kandidaadid juuni ülemkogul.

Peaminister Jüri Ratase sõnul on Euroopa kodanikud andnud parlamendivalimistel oma häälega selge ja tugeva sõnumi, et nad soovivad Euroopa-meelset tulevikku. „Kandidaatide valikul tuleb kindlasti arvestada geograafilist ja demograafilist esindatust. See tähendab, et valiku tegemisel peab olema tagatud ELis nii põhja, lõuna, ida kui ka lääne ning samuti suurte ja väikeste riikide esindatuse tasakaal. Samuti on oluline, et kandidaatide valikul oleks arvestatud soolist tasakaalu,“ lausus peaminister.

„Valikud, mida teeme ELi institutsioonide tulevaste juhtide leidmiseks, peavad aitama kindlustada meie kodanikele paremat tulevikku ja heaolu. Oluline on näiteks ühtse turu arendamine ning seeläbi ka uute töökohtade loomine,“ rõhutas Ratas.

Peaminister lisas, et EL saab jätkata eurooplaste heaolu kasvatamisega kui liit tugevdab oma rolli rahvusvahelise rahu ja julgeoleku tagajana. „Seepärast on tähtis, et kandidaadid mõistaksid hästi kui oluline on julgeolek ning stabiilsus Euroopas ning ka meie naabruses,“ lausus Ratas.

Peaminister Jüri Ratas kohtus ülemkogu eel Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuskiga, et arutada Euroopa Parlamendi valimiste tulemusi, Eesti uue valitsuse plaane ning päevakajalisi teemasid ELis. Peaminister Ratas kinnitas neile, et Eesti valitsus jätkab tugeval Euroopa-meelsel kursil.

 

Allikas: Eesti Riigikogu