NordenBladet — Turus elav viie lapse ema Kirsi lasi end 2010. aastal 48-aastaselt steriliseerida. Ta otsustas, et ei taha enam lapsi saada. Steriliseerimine oli loomulik lahendus. See tundus olevat lihtne ja muretu. Arst soovitas talle uut Baueri firma poolt välja töötatud steriliseerimise meetodit Essure. Selle meetodiga pannakse munajuhadesse väiksed implantaadid, vahendab Iltalehti.

Arst oli naisele rääkinud et implantaadid on valmistatud titaanist, aga polnud juttu, et need sisaldavad veel PET-kiudu, teflonit, butadiini ja niklit. Arst oli kinnitanud, et mingeid kõrvalnähtusid selle meetodiga ei esine, aga ta oleks võinud rääkida niklist, kuna naine on selle suhtes allergiline.

Meetodit reklaamiti kui valutut, kiiret ja mitte-kirurgilist. Kirsi pidi aga käima operatsioonil kahel korral, kuna esimesel korral panek ei õnnestunud ja see tegi valu. Teisel korral oli panek samuti valuline. Samal ajal sõdisid ameerika naised juba Kirsi teadmata Essure vastu.

Esimene aasta koos Essure’ga oli Kirsi jaoks muretu. Mingeid vaevusi polnud. Siis aga läks 2011. aasta suvel põrgu lahti. Kirsil tekkisid valud, günekoloogilised probleemid ja verejooksud. Põlvevalud sundisid muidu aktiivse naise paigale, liigesed olid põletikus ja ainevahetus jäi seisma. Naine, kes oli olnud alati sale ja iga lapsega kadusid lisakilod kiiresti, hakkas nüüd kaalus juurde võtma. Isegi voodist tõusmine tundus suure ettevõtmisena.

Valu oli meeletu. Naine tõstis laste peale häält iga väiksema asja pärast. Ta oli vihane ja valu täis. Varem oma elus ainult grippi põdenud naine käis nüüd arstide vahet ja lasi teha analüüse. Kõik tundus olevat korras. Aga ei olnud korras – naine oli haige, aga põhjust ei leitud.

Pärast mitu aastat valusid sattus naine 2014. aastal soomlaste Essure problems grupi peale. Siis loksus kõik paika. Grupis oli siis 300 liiget, kõigil samad probleemid mis Kirsil. Ka neile oli paigaldatud Essure. Kirsi hakkas grupis Essure tausta uurima ja selgus kohutav tõde. Ameerikas oli juba tuhandeid naisi, kel olid samad vaevused kui soomlastel. Nüüd on Soome grupis juba 1500 naist. Enamusel on vaevused ühed ja samad. Enamusele polnud arstid tutvustanud kõrvalmõjusid.

Aasta pärast liitumist grupiga lasi Kirsi oma Essure välja võtta. Ta oli üks esimesi Soomes, kes seda teha lasi. Osa vaevustest pärast väljavõtmist kadus. Osa aga jäid. Liigesed on jätkuvalt valusad ja ainevahetus ei tööta korralikult. Naist paneb hämmastama meedikute suhtumine, kes peavad vaevuste põhjuseks menopausi. Ent Kirsi hormoone on uuritud ja tal polnud menopausi. Lisaks on grupis alla 30-aastaseid naisi, kel on menopaus alles kaugel.

Kirsi uuris välja, et Saksamaal, kus Essure välja töötati, ei hakatud seda kunagi kasutama. Saksamaal ei peetud seda piisavalt turvaliseks. Kirsi sai kätte uuringud, mille kohaselt 25 naisest, kellele see oli paigaldatud, kaebas 5 vaevuste üle. USA-s keelati toode ära, aga Soomes millegipärast mitte. Soomes tugineti Euroopa Liidu vastavatele soovitustele. Samuti ei peetud vajalikuks Soomes rääkida kõrvalmõjudest.

Essure müük peatati lõpuks Soomes täielikult 2018. aasta lõpus. Kirsi ja teiste aktivistide tegevus oli vilja kandunud. Ent tarbijakaitsele tehtud ühisavaldust menetlusse ei võetud, kuna menetlus olevat liiga kallis, liiga pikk ja kõigil polevat vaevused päris ühesugused. Tarbijakaitsele anti üle kolm kausta materjalidega, kus olid 161 naise vaevuste kirjeldused, mis olid täiesti sarnased.

Naised on nüüd hämmingus, kuna neile jääb mulje, et nemad on ise süüdi, et turule lasti selline ohtlik toode. Essure võibolla sobib mõnele, aga selle kõrvalmõjude kohta ei antud mingit infot. Soomes on Essure’sid paigaldatud üle 9000 ehk ohus on paljude naiste elud. Soome naised aga asja sinnapaika ei jäta ning võitlevad edasi kasvõi valitsuse tasemeni välja.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT