NordenBladet — Espoo Suvela piirkonna elanikest on 40 protsenti võõrkeelsed, samas kui 20 aastat tagasi elas seal võõrkeelseid vaid 7,6 protsenti. See näitab, kuidas Soomes muutub olukord väga kiiresti. Espoo kõige rahvusvahelisem piirkond ongi Suvela, vahendab Helsingin Sanomat.

Möödunud, 2018. aastal rääkis 16 protsenti Espoo elanikest emakeelena mõnda muud keelt kui soome, rootsi või saami keelt. Aastal 2000 oli see protsent vaid 3,8.

Espoo on võõrkeelsete koha pealt isegi mitmekultuurilisem kui Helsingi, kus muud keelt räägib 15,3 protsenti elanikest. Vantaal on see osa aga veelgi suurem – 17,7 protsenti. Olukord sõltub palju ka piirkonnast. Näiteks Espoos Suvelas oli veel paarkümmend aastat tagasi võõrkeelseid 7,6 protsenti, nüüd juba ligi 40 protsenti.

Soomes on kardetud, et olukord muutub selliseks nagu on Rootsis, aga Soomes on sinna veel pikk tee minna. Kui Soomes on mõnes piirkonnas võõrkeelseid kõige rohkem 40 protsenti, siis Malmös on neid teatud rajoonides 90 protsenti. Soomes pole kusagil võõrkeelsete osakaal nii kõrge. Soomes pole ka nii suuri üürimajade linnaosasid, et selline asi üldse kunagi võimalikuks saaks.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT