NordenBladet — Viimastel nädalatel on tulnud avalikuks karm reaalsus Soome hooldekodude kohta, mis kujutavad endast vanurite hoidlaid. Kui tulevad kontrollid, siis vuntsitakse kõik üles ja tehakse nägu, et kõik on korras. Viimased 10 aastat Lõuna-Soomes vanurite hooldekodudes töötanud Anne räägib, et kõik on õige, mis viimasel ajal on Soomes hooldeasutuste kohta välja öeldud. Ta on töötanud hooldekodudes alates 2009. aastast, sealhulgas suurtes ettevõtetes nagu Esperi, Attendo ja Mehiläinen, vahendab Yle.

Anne tunnistab, et tegemist pole hooldekodude, vaid hoidlatega, kus inimesed on ära unustatud. Hoolduse tase on viimastel aastatel langenud. Kõik hooldekodud on kasumi peal väljas ning inimene ei maksa enam midagi. Hooldekodude töötajad on üritanud olukorda muuta ning kirjutanud kaebusei järelvalve asutustele, aga midagi pole muutunud. Lõpuks otsustas naine vahetada eriala, sest nägi, et hooldesüsteemis on asi läbi ja lõhki mäda. Ta tahab kõik avalikustada, et ühiskonna silmad avaneksid, mis hooldekodudes tegelikult toimub.

Naine räägib, kuidas hooldekodude elanike peal tarvitatakse vägivalda, nii et inimestel on sinised vorbid. Lisaks ravimite valesti annustamine ja oskamatus ravimeid manustada. Kõigele lisaks nõrk juhtimine ja probleemsed töökollektiivid.

Kõige kurvem kogemus oli ühe Kotkas asuva mäluhäiretega inimeste hooldekoduga, kus 14 elanikust vaid 4 suutsid omal jalal kõndida. Hooldajaid oli vahetuses ainult kaks. Tegemist oli konveieritööga, kus toitlustamine toimus vähem kui veerand tunni jooksul, kuna köögil oli oma graafik. Elanikud pandi toidu manustamiseks eelnevalt valmis. See oli kole vaatepilt.

Naine räägib, et hooldekodude kontrollimised olid teada mitu nädalat ette. Siis anti töötajatele juhised, kuidas tegutseda. Kõik tehti siis korda, aknad pesti ära ja elanikele tehti soengud pähe. Nendel kontrollipäevadel suurendati hooldajate hulka. Tööandja rääkis ette, mida kontrollijatele tuleb rääkida. Probleemidest rääkimine polnud keelatud, aga tuletati meelde vaikimiskohustust ja selle rikkumisega kaasnevaid tagajärgi. Lisaks utsitati töötajaid rääkima headest asjadest.

Noortele hooldajatele tehti enne kontrollide tulekut ajupesu, et vaikimiskohustus puudutab ka ametkondlikke kontrollreide. Inimesed hirmutati vaikima ja siis pandi ette valmistatud show käima. Kõik naeratasid ja rääkisid, kui hea ja ilus kõik on ning et vanurid saavad elada nagu tahavad. Samal ajal teadsid kõik, et see ei vasta tõele.

Korra tuli kontroll kohale siis, kui oli kohal liiga vähe töötajaid. Naisel on kahju, et ei avanud siis oma suud. Tema naeratas, et kõik on korras. Inimestele tehtud ajupesu oli nagu massipsühhoos, millega kõik kaasa läksid. Oleks pidanud rääkima, et see kõik on võlts.

Hooldekodudes töötanud naist paneb imestama, miks ei tehta kunagi ootamatuid kontrollkäike, siis kui on näha tegelikku olukorda. Ta märgib, et näiteks hügieeni eest ei saa hoolitseda liiga väikse arvu hooldajate puhul. Samade pesemata kätega antakse süüa, vahetatakse mähkmeid ja antakse ravimeid. Piltlikult öeldes on käed küünarnukkideni pasa sees ja siis minnakse putru serveerima või vereproovi võtma. Sõltub igaühe ametieetikast, kas enne seda käsi desinfitseeritakse või mitte. Ainult kinnaste kasutamisest abi ei ole.

Yle on varem kirjutanud hooldusettevõtte Attendo hooldajate seas tehtud küsitlusest, kust tuli välja, et vanurid jäetakse üksi surema, kuna hooldajatest on puudus. Paljudel juhtudel surevad inimesed täiesti hüljatuna oma voodis.

Hooldekodude probleemidest on Soomes juttu olnud juba kümmekond aastat, aga midagi pole muutunud. Ettevõtted laulavad kogu aeg sama laulu: et pole raha töötajate värbamiseks. Selline jutt tundub kummaline, kui arvestada, et hooldekodusid pidavad ettevõtted teenivad miljonitesse ulatuvaid kasumeid ning lähedased maksavad hoolduse eest tuhandeid eurosid.

Yle kirjutas esmaspäeval, kuidas hooldekodusid pidav ettevõte Esperi Care pööritab aktsionäride tulu kasumi maksimeerimiseks Luksemburgi kaudu. Varem on ka Attendot süüdistatud maksuparadiiside kasutamises, aga nüüd makstakse maksud Soomes.

Hooldekodudes töötanud naine ei usu, et midagi muutub, sest probleemid on olnud teada aastakümneid, aga huvi nende lahendamiseks puudub. Ta tunnistab, et on näinud, kuidas hooldekodude kliendid kannatavad lausa igapäevaselt. Inimese tuju rikkumiseks piisab, kui tema suhtes on tehtud kõvemat häält või viidud ta vägisi duši alla. See rikub tuju terveks päevaks. Samas kui hea tunne hommikul kestab terve päeva.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT