NordenBladet — Türgis Ankaras asuva Soome saatkonna töötajaid kahtlustatakse ebaseaduslike Schengeni viisade väljastamises. Ainus seni kinni peetud isik on Türgi kodanik ja ta viibib Soomes vangistuses. Kolme saatkonna töötajat kahtlustatakse viisade väljastamises valedel alustel, vahendb Ilta-Sanomat.

Kõik kolm on Türgist saatkonda tööle värvatud töötajad. Kahtlusaluste hulgas on ka Soome kodanikke. Politsei uurib asja kui ametiseisundi kuritarvitamist ja ebaseadusliku migratsiooni korraldamist. Kahtluse kohaselt oli viisade väljastamisel antud valeinfot reisi eesmärgi kohta. Uurimise käigus vaadatakse uuesti läbi kõik teatud perioodi vältel väljastatud viisad. See puudutab sadu viisasid ja need olid Schengeni viisad, millega pääseb kõikjale Euroopa Liitu. Viisa saajaid kuriteos ei kahtlustata, kuigi nad andsid valeandmeid.

Tavaliselt saadetakse valeandmeid esitanud isik maalt välja ja viisa tühistatakse, aga varjupaiga taotlejate jaoks see ei kehti.

Uurimine sai alguse Soome piirivalve töötajate tähelepanekutest. Piirivalvurid kontrollivad maale tulnud ja maalt lahkunud inimeste puhul ka nende dokumente. Neid on koolitatud märkama kahtlasi asjaolusid.