NordenBladet — Viis aastat tagasi vaatas Oulu mees Ossi Salo kõrvalt, kuidas tema naine veebitäikalt lapsele riideid tellis. Toode maksis 3 eurot, aga postimaks oli 5 eurot. See muutis toodete tellimise mõttetuks. Ise veebikaubamajas töötanud Salo hakkas mõtlema, kas asja oleks võimalik teistmoodi teha. Ta hakkas koos sõpradega mõtlema uutmoodi veebitäikast, kus poleks postimaksu. Et ostja saaks tellida mitmelt eri müüjalt tooteid ühe postimaksuga, vahendab Yle.

Salo asutatud Vähänkäytetty.fi on praegu Soomes üks suurematest veebitäikadest.  Teised suuremad sarnased veebid on Emmy ja Rekki. Kõigil neil on üks eesmärk: muuta kasutatud rõivaste ostmine ja müümine võimalikult lihtsaks, usaldusväärseks ja kiireks. Nende peamised konkurendid on Facebook ja tavapärased veebitäikad.

Üks Emmy asutajatest Hanna Autio räägib, et teab omast kogemusest, et kui on väiksed lapsed ja asju palju, siis võib müümine olla üsna tüütu.

Vähänkäytetty.fi on spetsialiseerunud odavate rõivaste müügile. Vahendustasu eest hoolitseb veebisait ise postimaksu ja müügipinna eest. Müüjad aga peavad tooted ise üles pildistama ja panema kirja kirjeldused. Riiete keskmine müügihind on 5-6 eurot.

Rekki ja Emmy on keskendunud margirõivaste müügile võtmed kätte põhimõttel. Müüja saadab tooted tasuta, pärast mida ettevõtte töötajad pildistavad, kirjeldavad ja määravad hinna. Mida kallim on toode, seda suurem osa müügihinnast jääb kliendile. Vähänkäytetty.fi võtab iga toote pealt 1,9 eurot vahendustasu. Bränditoodetega tegelevad veebitäikad võtavad suurema vahendustasu, kuna hinna sees on ka toodete pildistamine ja kirjelduste kirjutamine.

Lisaks neile kolmele on turul veel veidi erinev rakendus Zadaa, mis tegutseb mitmes eri riigis. Kõigil neljal ettevõttel läheb väga hästi. Näiteks Vähänkäytetty.fi kaudu müüakse igas kuus ligi 50 000 toodet. Emmy kaudu müüakse ligi 20 000 toodet.

Selliste veebitäikade populaarsusel on mitu põhjust: huvi säästliku arengu ja veebikaubanduse vastu laiemalt. Inimesed mäletavad veel ajalehte Kuldne Börs, mis oli täis inimeste reakuulutusi. Veebitäikad on sama asja kaasaegne vorm.

Riiete ostmine ja müümine on palju mugavam veebis kui ajalehekuulutuse kaudu. Aga see muutub tulevikus veel lihtsamaks, kui jälgida vastavaid arenguid USA-s ja Hiinas. Näiteks maksmine lihtsustub. Enam pole vaja teha pangaülekandeid, vaid maksed toimuvad nupuvajutusega.

Ettevõtted pole ainult Soome turul. Näiteks Emmy tegutseb ka Eestis ning Zadaa ja  Vähänkäytetty.fi (nimega Netflea.com) ka teistes riikides.

Nende ettevõtete kasv aga pole toimunud ilma kahjuta. Veel kuni eelmise majandusaastani tootsid kõik need ettevõtted kahjumit. Vähänkäytetty.fi on käesoleval aastal esimest korda plussis. See on suur muutus. Suurim väljakutse on luua selline lahendus, mida on raske kopeerida.