NordenBladet — Seni on paljud inimesed teinud Soomes nii, et võtnud laenu, ostnud korteri, hoidnud seda kaks aastat, et see maksuvabalt maha müüa ja siis müünud suure vaheltkasuga maha. Nüüd on aga seis, kus korraga on müüki tulemas suur hulk selliseid kortereid ja neile ei pruugi leida enam ostjat.

Juba praegu on Helsingis seis selline, et 3-toaliste ja suuremate vanemate korterite hind on hakanud kukkuma. Samuti on languses hinnad Vantaal Havukoskis, Koivukyläs, Martinlaaksos ja Myyrmäel, vahendab Helsingin Sanomat.

Neid piirkondades oli korterite kõrgeim hind 2013. aastal. Pärast seda on hinnad langenud. Näiteks üks korter hinnati 2010. aastal 164 000 eurole, eelmisel kevadel maksis korter vaid 130 000 eurot. Selline hinnalangus on reaalne kõikides Soome suuremates linnades.

Seega pole enam seis selline, kus korter on võimalik kasuga maha müüa. Üha enam inimesi peavad arvestama sellega, et saavad korteri müügist hoopis kahju. Kui aga kõik korraga müüma lähevad, langeb hind veelgi rohkem. Palju inimesed on ostnud korteri nn ühistulaenuga ja pole laenumakseid üldse tasunud. Skeem on selline, et osta korter ühistulaenuga, laenu maksma ei pea ja kahe aasta pärast müüakse korter vaheltkasuga maha. Kui aga hinnad kukuvad ja ostjat ei leia, siis jäävad inimestele korterid kätte ja nad peavad hakkama laenumakseid tasuma. Paljud inimesed pole sellega arvestanud.

Paljudel juhtudel kaetakse 70-80 protsenti korteri hinnast ühistulaenuga. Tänu sellele saavad inimesed korteri kätte väiga väikse sissemakse ja või täiendava laenu abil. Ühistulaenude puhul on aga oht selles, et pangad võivad tõsta intressi vastavalt euribori tõusule.

Arvestama peab ka sellega, et kahe aasta jooksul on korter juba mõnevõrre kulunud, mistõttu selle eest ei saa enam küsida uue korteri hinda. Seni, kuni hinnad tõusid, sai ka vanema korteri maha müüa kui uue, aga see ei pruugi igavesti nii jätkuda. Senine korterite kiire hinnatõus on Soomes olnud pigem erand kui reegel ja on ainult aja küsimus, mil hinnad hakkavad langema. Tulevikus on korterite puhul nagu autodega, kus hind kukub kõige rohkem esimesel aastal pärast ostu ja hiljem hakkab vaikselt alla tulema.

 

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT