NordenBladet — Soomes on hüppeliselt kasvanud poiste ümberlõikamiste arv meditsiiniliste näidustuste tõttu. Aastal 2016 tehti Soomes kokku ligi 2700 poiste ümberlõikamist ja see number on kiiresti kasvanud mõne viimase aastaga. Veel 2010. aastal tehti neid ainult 2000, vahendab Yle.

Ümberlõikamiste kasvu põhjused pole teada. Lastekliiniku lastekirurgia eriarst Seppo Taskinen märgib, et ümberlõikamiste arv peaks olema pigem languses.

Ümberlõikamise põhjuseks võib olla eesnaha kitsus või põletik. Mõlema vaevuse jaoks on praegu muid raviviise.

Veel paar aastakümmet tagasi arvati, et poisil on midagi viga, kui tal kooliminekuks polnud eesnahk välja arenenud. Nüüd on paar aastakümmet õpetatud, et enne peaks murdeea ära ootama, kui midagi lõikama hakata.

Ümberlõikamiste arvu suurenemist ei saa seletada ka usuliste põhjustega, kuna need ravikindlustuse alla ei kuulu.

Üks soome mees, kel tehti aastakümneid tagasi noorelt ümberlõikamine tunnistab, et pärast seda on peenis tuim ja armid tekitavad valu. Iseenesest mõistetavalt mõjutab see tema intiimelu.

Ümberlõikamiste puhul ongi tavaline, et tundlikkus väheneb. Paljastunud suguti otsa kasvab paksem nahk, nii nagu peopesadel või jalataldadel. Lõikuse käigus eemaldatakse ka mitmed närvilõpmed.

Ühendriikides, kus ümberlõikusi tehakse rohkem kui Euroopas, põhjendatakse seda väiksema põletiku riskiga. Soome oludes pole see aga aktuaalne, kuna igaühel on olemas dušš ja seal saab kõik puhtaks pesta.

Maailma Tervishoiuorganisatsioon WHO soovitab teha ümberlõikusi Aafrikas, kuna see takistab HIV-i levikut. Ümberlõikamine vähendab mingil määral meestel HIV-i nakatumise riski heterosuhetes HIV-positiivsega.