NordenBladet — Kahe jõhkra mõrva eest eluaegse vanglakaristuse saanud 41-aastane soomlane Janne Raninen avaldab endast pidevalt pilte, kus ta on koos sõpradega mõnes kohvikus või  kaubanduskeskuses või on andmas intervjuud ajakirjandusele. Ja seda kõike vanglamüüridest väljaspool. Inimesed on hakanud imestama, et kuidas on selline asi võimalik eluaegse vanglakaristuse saanud vangide puhul.

Viimati avaldas Helsingin Sanomat reportaaži, kus Raninen on koos oma elukaaslasega tšillimas Helsingi kesklinnas ja Katajanokka endisest vanglast ümber ehitatud hotellis. Loos on märgitud, et Raninen saab viibida vanglast väljaspool seoses õpingutega Haaga-Helia kutsekõrgkoolis. Nüüd imestatakse, kuidas lastakse sellisel kurjategijal ilma valvuriteta niimoodi vanglast väljas viibida, vahendab Iltalehti.

Soomes vangide jälgimist korraldava asutuse andmetel on tõepoolest nii, et ka eluaegsed vangid pääsevad aeg-ajalt välja nii puhkusele kui õppima. Puhkuse võib saada suhteliselt ruttu, kui tegemist on lähedase haiguse või surmaga. Vangi ohuhinnangu järgi on tal kaasas üks või mitu valvurit ning lubade pikkus on 5-6 tundi.

Eluaegse vanglakaristuse pikkus on Soomes keskmiselt 14,5 aastat. Pärast 8 aastat istumist on seaduse järgi võimalik saada puhkust kolm ööpäeva iga kahe kuu tagant. Ka enne seda võidakse anda ööpäeva pikkuseid lubasid. Iga asi otsustatakse individuaalselt.

Algul pääseb vang puhkusele saatjaga. Kui kõik läheb hästi, siis võidakse lasta puhkusele ilma saatjata. See käib nagu kindlustuse boonussüsteem: soodustused tulevad vastavalt käitumisele. Rikkumistega kaovad soodustused ära.

Eluaegne vang võib 8 aasta järel pääseda kinnisest vanglast avavanglasse. See tähendab, et vangi suhtes on tekkinud usaldus. Arvesse võetakse kuriteo liiki ja vangi enda käitumist.

Väga erandlikud on sellised juhtumid, kus suletud vanglas viibival eluaegsel vangil lastakse väljas käia, kas siis õppimas või tööl. Tavaliselt saavad sellise õiguse avavangla vangid.

Janne Raninen on vangis olnud 14 aastat. Ta viibib siiani kinnises osakonnas. Helsingi kohus lükkas möödunud aasta märtsikuus tagasi tema taotluse jätkata karistuse kandmist tingimisi.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT