NordenBladet — Soome ettevõtjad kiruvad uut seadust, mille järgi peab ajutiste töötajate värbamisel täitma iga töötaja kohta mitu lehekülge pabereid. Soome marjataludesse tuleb igal aastal tööle 12 000-15 000 korjajat venemaalt ja Ukrainast, kellele kõigile on vaja hooajatöö luba. Uus seadus jõustus aastavahetusel, vahendab Kauppalehti.

Lisaks nõutakse viisavabade riikide puhul hooajalise töö tõendeid, mis kehtivad 90 päeva.

Soome suurima maasikakasvataja Koivistoisen Mansikkapaikka juht Vesa Koivistoinen kurtis näiteks, et tulemas on 350 korjajat välismaalt, aga 70 inimese dokumentide vormistamine hilines. See mõjutab ettevõtte tegevust.

Koivistoisen Mansikkapaikka kasvatab maasikaid 105 hektaril ja korjajad tulevad põhiliselt Ukrainast. Iga töötaja kohta tuli täida 6 lehekülge pabereid. Lisaks paberitööle raskendab töötajate värbamist see, et mitte kunagi ei tea täpselt ette, millal maasikad valmivad.

Koivistoineni väitel on jabur, et ettevõtja peab juba talvel dokumente vormistades ette teadma, millal saak valmib. Näiteks sel aastal valmisid maasikad varem ja korjajad jäid nädala hiljaks, kuna kuupäevad pidi ette teatama talvel.

Koivistoineni väitel võiks töölubadega olla sama mis hooajatöö viiasega, mis kehtivad 3 kuud ja kus on kuu aja pikkune puhveraeg.

Metsamarjade korjamiseks pole töölubasid vaja taotleda.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT