NordenBladet – Sae hääl Maamessil tähendab seda, et algamas on põnev raiespordi hooaeg. Juba 26. aastat on messil saehääled kostnud ja iga kord on see ka pealtvaatajatele palju põnevust pakkunud. Sel aastal on võistlustel toimunud nimemuutus, xTREEm CUPist on saanud võistluste uue kuldsponsori, Husqvarna, tootesarja nime järgi xCUT CUP 2018.

„Kevadkarikas” on raievõistluste sarja võistlustest kõige mahukam, pikem ja põnevam. Ühe vaieldamatult kõige põnevama alana Tartu Näituste platsil on langetamine – langetatakse 12-meetriseid maste. See on võistlus, mis annab pealtvaatajale metsatöödest ning seal vajalikest oskustest ja teadmistest hea ülevaate. Kui pealtvaatajatele on see ala põnev ja hästi jälgitav, pakub see võistlejatele enestelegi suurt pinget. Põnevust pakuvad ka ketivahetus, täpsussaagimine, kombineeritud järkamine ja muidugi laasimine.

Messikülastajal tasub kindlasti seada sammud Showarenale 20. aprillil, kui toimub langetamine, ning 21. aprillil, et olla kohal ketivahetuse ja laasimise ajaks.

Võistlejad teevad läbi ka võistkondliku teatevõistluse, mis on pealtvaatajatele põnev ning kus arvesse läheb kõigi meeskonnaliikmete kiirus, vastupidavus ja täpsus.

Lisaks tavapärastele raievõistlustele pakub „Kevadkarikas” vaatamiseks võsasaagide võistlust. Noorendiku hooldus on meie metsades väga oluline, seetõttu näitame seda imiteeritud võistluse kujul ka messipublikule. Osalema on oodatud kõik, kes tunnevad end võsasaega nagu kala vees ning tahavad oma oskused ja närvi proovile panna.

xCUT CUP 2018 raames pakuvad konkurentsi Läti, Leedu, Soome, Valgevene koondised. Osalemiseks käivad läbirääkimised veel Rootsi ja Norra võistkondadega. Kuna suvel toimuvad Norras ka 33. raiemaailmameistrivõistlused, siis on oodata „Kevadkarikale” osalema kindlasti meie lähiriikide koondiseid nende kõige paremas vormis ja koosseisus.

Kutsehariduse edendamine ja kutseõppe propageerimine on neil võistlustel alati olulisel kohal. Lisaks kindlasti ohutud töövõtted ja praktilised teadmised. Seetõttu tehakse sel aastal lisaks Luua metsanduskoolile võistluste organiseerimisel koostööd ka SA INNOVEga.

Allikas: Maamess 2018