NordenBladet — Soome teadlased pooldavad rahvastiku vähenemise ärahoidmiseks vabamat migratsioonipoliitikat. 2010ndatel aastatel on tööealiste arv Soomes igal aastal vähenenud – sellega erineb Soome teistest Põhjamaadest. Lisaks soovitatakse suurendada hüppeliselt lapsetoetusi.

Kuivõrd Soomes väheneb kiiresti tööealiste inimeste arv, siis peab Soome teistega konkurentsis püsimiseks arendama hoogsamalt tehnoloogiat, tehisintelligentsi ja robootikat. Samuti on Soomes olnud võrreldes naabermaadega palju väiksem sisseränne, mis tähendab seda, et Rootsis ja Norras on tööealiste inimeste arv kogu aeg kasvanud, vahendab MTV.

Nüüd on hakatud Soomes soovitama sisserännet suurendada. Näiteks Süüriast ja Iraagist saabus Soome palju immigrante, aga neisse suhtuti väga halvasti.

Teadlased soovitavad suurendada 10 protsendi võrra lapsetoetusi. See aga eeldab senise poliitika muutmist. Senised valitsused pole vaadanud kaugemale ette, lapsetoetuste tõus aga avaldab mõju alles 20 aasta pärast. Keegi ei taha nii pika aja peale ette vaatavaid otsuseid teha. Probleemi on Soomes juba pikalt teadvustatud, aga midagi pole ette võetud. Sündimuse langusest hakati rääkima juba 25 aastat tagasi, aga midagi pole ette võetud.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT