NordenBladet — Palju räägitakse sellest, et ohtlik on süüa grillvorste, kuna need sisaldavad vähkitekitavaid aineid. Grillvorste aga ei sööda iga päev. Küll on üks asi, mis mõjutab vähki haigestumist iga päev ja see on vähene liikumine.

Soome vähiregistri statistikajuht Janne Pitkäniemi räägib, et kartsinogeenid on vähki soodustavad ained, mis tekitavad inimeste rakkudes muudatusi. Kartsinogeen võib olla mõni kemikaal või näiteks tubakasuitsus sisalduvad molekulid, vahendab Yle.

Kartsinogeene on palju ja ainult mõned neist soodustavad kasvajate arengut. Aga kartsinogeenid ei põhjusta alati vähki.

Kõige levinumad kartsinogeenid on inimese elus alkohol ja tubakas. Tubaka põhjustatud kasvaja tekkeks kulub keskmiselt 10-20 aastat. Suitsetamise ja alkoholi tarvitamise vähendamine või sellest loobumine aitab vähendada vähiriski.

Ent millest vähem räägitakse vähiriski puhul, on ülekaal. Samas on vähene liikumine ja sellega seotud ülekaalulisus suur riskifaktor rinna-, soolestiku ja eesnäärme vähi puhul.

Inimene peab oma tervise eest hoolt kandma ning jälgima, et kehakaal liialt ei tõuseks ega langeks. Samas on inimestel raske järgida nõuandeid, mille kohaselt tuleks vähem süüa ja rohkem liikuda. Selleks tuleb muuta oma elustiili.

Tervislik elamine tuleks muuta inimeste jaoks lihtsamaks. Seda saab teha näiteks maksusoodustuste kaudu. Ebatervislik toit pole ainult vähi riskifaktor – see põhjustab ka südame- ja veresoonkonna haigusi.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT