NordenBladet — Soomes elav Eesti ettevõtte tegevjuht võib sõita oma Eesti numbrimärgiga tööautoga Soomes ilma maksu maksmata, otsustas Soome kõrgem halduskohus, lükates sellega ümber tolli ja madalama astme kohtu varasemad otsused.

Maksuvabalt saavad autot kasutada ka need soomlased, kes sõidavad Soomes ajutiselt oma Eesti tööautoga, vahendab Iltalehti.

Enne seda oli Soomes elav Eesti ettevõtte osanik ja tegevjuht taotlenud tollilt luba Eesti numbrimärkidega tööauto ajutiseks maksuvabaks kasutamiseks Soomes.

Toll lükkas taotluse tagasi, sest tolli väitel ei saa ettevõtte omanikku pidada ettevõttega töösuhtes olevaks ning seega ei täidetud automaksuseaduse paragrahvi 34 c puhul sätestatud töösuhtesõiduki maksuvaba kasutamise eeldusi.

Ettevõtte tegevjuht kaebas tolli otsuse halduskohtusse, kuid ka seal oldi tolliga ühel seisukohal ja taotlus lükati tagasi.

Soome kõrgem halduskohus nägi asja aga teisiti. Kõrgem halduskohus põhjendas otsust Euroopa Liidu regulatsiooniga, kus tööautode ajutist kasutamist laiendatakse ka ettevõtte osanikele, juhatuse liikmetele ja tegevjuhtidele. Seetõttu leidis kohus, et osanikku ja tegevjuhti ei saa Soome seaduse puhul käsitleda erinevalt tavalistest töötajatest ja praktikantidest.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT