NordenBladet — Wozniak asutas praegu maailma juhtivaks tehnoloogiaettevõtteks kasvanud firma Apple koos oma sõbra Steve Jobsiga 1976. aastal. Kolmapäeval rääkis ta oma noorusest ja firma asutamisest Stockholmis soomlaste poolt korraldatud üritusel Nordic Business Forum. Wozniak tunnistas, et nohiklikkus toob edu, aga raha ei saa kunagi muutuda tähtsamaks kui lõbu ja kirg, vahendab Helsingin Sanomat.

Wozniak tunnistas, et oli täielik asotsiaalne erak nii keskkoolis kui ülikoolis enne Apple’i asutamist. Ta oli arg ja kartis inimestega rääkida. Tal oli vaid tema elektroonika.

Wozniak huvitus arvutitest siis, kui kellelgi polnud veel aimu, et sellest saab igapäevane tarbekaup. Kui ta ütles isale, et tahab omale arvutit, vastas isa, et see maksab samapalju kui nende maja.

Üks mõte, mis Wozniaki esinemisest välja tuli, oli see, et tehnoloogiamaailm on ettearvamatu. Seetõttu on täna väga raske ennustada, millist haridust tuleviku populaarsete seadmete leiutajad ja valmistajad vajavad. Näiteks Wozniak sai ülikoolis tihti oma õppejõudude poolt pragada, kuna nende arvates olid tema arvutite ideed liiga kulukad.

Wozniak ise ei osanud toona samuti arvata, et tema välja mõeldud asjadel võiks kunagi olla mingi väärtus. Isegi selle peale ei mõeldud, et arvutiinsener võiks kunagi olla mingi elukutse. Insenerid tegelesid toona telerite ja muu taolisega. Raha pole olnud kunagi see, mis meest on motiveerinud.

Läbimurre tuli siis, kui Wozniak mõtles välja, kuidas ühtede ja nullide jada muutub arvuti ekraanil värvilisteks kujunditeks. Ta kutsus sõbra Steve Jobsi enda poole vaatama ja mõlemad said aru, et see tähendas midagi suurt. Nad värisesid üle keha.

Wozniaki sõnul motiveeris teda see, mis oleks lahe, ja isegi mitte tingimata kasulik. Ta oli alati armastanud mänge mängida. Ta tajus juba siis, et inimesed ei osta omale koju arvuteid selleks, et raamatupidamise aruandeid täita.

Praegu tuntakse Apple’it põhiliselt iPhone’ide järgi, mis viisid kümmekond aastat tagasi Nokia langusse. Apple’i telefonid said kohe populaarseks kui äärmiselt kasutajasõbralikud. Just see – kasutajasõbralikkus on olnud Apple’i põhiline soov algusest peale.

Wozniak ütles, et nad panid ühte ruumi arvuti ja inimese, kes ei teadnud arvutitest midagi. Ning siis hakkasid vaatama, mis saama hakkab. Näiteks testiti, kumb on hiire puhul parem: kas üks või kaks nuppu. Üks nupp võitis.

Praeguse aja kohta ütleb Wozniak, et ta uppub õnne ja ainus asi, mis teda ärritab, on seadmed, mida on raske kasutada. Näiteks iPhone X-i kohta ütles ta, et Apple’i seadmetel on alati üks nupp tähendanud mingit funktsiooni, aga nüüd on ühele nupule antud mitu funktsiooni.

Nordic Business Forumi asutasid soomlastest sõbrad Jyri Lindén ja Hans-Peter Siefen 2009. aastal Jyväskylä ülikoolis ja esimesel korral osales üritusel 80 inimest. Nüüd on sellest saanud üks Euroopa suurimaid majanduskonverentse.

 

 

Avafoto: Steve Wozniak (väljavõte Youtube´ist)
Allikas: Eestinen.fi

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT