NordenBladet — Soome ettevalmistused sõjaks jätkuvad ning nüüd on alustatud 1,2 miljardi euro eest nelja hiigelsuure, üle saja meetri pikkuse sõjalaeva ehitust. Laevaehitust põhjendatakse muutunud olukorraga Läänemerel, mis tähendab eelkõige Vene ohu suurenemist. Tegemist on suurimate sõjalaevadega Soome ajaloos, vahendab Iltalehti.

Projekti nimi on Laivue 2020 ning see on suurim Soome merejõudude ajaloos. Uued korvetid asendavad seitset vanemat laeva.

Soome otsustas laevaehituse kasuks pärast Krimmi sündmusi 2014. aastal. Projekti ettevalmistustööd aga algasid juba enne Krimmi okupeerimist.

Soome sõjalaevade eesmärk on tagada mereliiklus kriisiolukorras ning tagasi lüüa võimalikud vaenlase rünnakud. Kuigi Soome ei pea Venemaad otseselt sõjaliseks ohuks ja vaenlaseks, on meetmed suunatud ometi võimaliku Venemaa-poolse rünnaku tõrjumiseks.

Uued korvetid on nn Pohjanmaa-klassi laevad. Laevad on võimelised tõrjuma rünnakuid nii õhus, merel kui vee all. Samuti on võimalik anda tuld maal asuvate sihtmärkide pihta. Laevu saab kasutada aastaringselt ja neilt on võimalik juhtida sõjategevust.

Laevu hakatakse Rauma laevatehases ehitama järgmisel aastal, ehitus käib aastatel 2019-2024 ning need valmivad 2027. aastaks. Laevade kogumaksumusest pool miljardit jääb Soome, ülejäänu eest soetatakse laevadele relvasüsteeme välismaalt.

 

 

Avafoto on illustreeriv: NordenBladet
Allikas: Eestinen.fi

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT