NordenBladet — Kui seni on räägitud sellest, et ettevõtjad võivad mobiilse makseterminali kaudu klientide andmeid kopeerida ja hiljem raha kaardilt maha võtta, siis juhtus Soomes vastupidine asi: nimelt lasi klient makseterminali kaudu oma kaardile raha kanda. Just nii juhtus Helsingis tegutseva loomaarsti Jukka Marttilaga, kes sai esmaspäeval teate maksekaardifirmast Nets, et makseterminali kaudu oli tehtud kaks tagastust summas ligi 10 000 eurot. Marttila ei teadnud sellisest tagastusest midagi, vahendab Yle.

Nädal aega tagasi oli loomaarstikeskuses käinud neli inimest, kes olid midagi kassa juures toimetanud. Kui kassa juures olnud töötaja tähelepanu oli suunatud mujale, võttis üks inimestest makseterminali enda kätte, sisestas sinna kaardi ja vormistas kaks 4900 euro suurust tagastusmakset. Tagastused läksid kohe kaardile.

Marttila sõnul polnud tal aimugi, et klient võib midagi sellist korda saata. Ta on teinud asja kohta avalduse politseile.

Nets on viimasel ajal kokku puutunud kümnete selliste juhtumitega, kus kliendid on lasknud omale kaardile alusetult raha kanda. Esimesed sellised juhtumid olid novembri keskpaigas.

Netsi juht Sami Toivonen arvab, et asja taga on üks ja sama kuritegelik grupeering. Ka politsei info kohaselt on tegemist teatud kindla isikute ringiga, aga rohkem politsei infot ei jaga.

Tagastusmaksed on tehtud mobiilsete makseterminalidega, mis pole otse kassaga ühenduses. Selliseid terminale kasutatakse põhiliselt restoranides. Toivoneni väitel pole kuriteo toimepanemises midagi keerulist – seadmete kasutusjuhendid saab alla laadida tootjate kodulehtedelt. Tegemist pole mingi raketiteadusega. Menüüs tuleb valida tagastus ning sisestada summa.

Mõne seadme puhul on tagastuseks vaja sisestada ka kaupmehe kaart. Sellisel juhul saab tagastuse teha ainult kaupmees ise. Paljudel juhtudel aga kaupmehed sellist võimalust ei kasuta, kuna see aeglustab teenindamise protsessi.

Teine võimalus on hoida kaardimakseterminalid kogu aeg leti taga, kui neid ei kasutata. Kliendil lastakse sisestada ainult pin-kood. Müüjatel tasub selliste seadmete kasutamisel olla tähelepanelik ning lugeda alati tšekke pärast seda, kui klient seadme pikemaks ajaks enda kätte jätab.

Maksekaartidega seotud pettused on Soomes viimasel ajal muutunud üha tavalisemaks. Näiteks juulis sai Ida-Soome politsei valmis eeluurimise mahukas pettuse-asjas, kus maksekaartidega peteti Lõuna- ja Põhja-Savos välja 28 000 eurot. Mehel õnnestus makseterminali nii kasutada, et see näitas makse sooritamist, kuigi see nii ei olnud.

Uusimaal õnnestus aga ühel mehel sooritada oste ligi 80 000 euro eest nii, et kaardimakse puhul ei kontrollitud kaardi limiiti. Ostudeseeria lõppes märtsikuus, kui pank sai jälile, et kaarti oli kasutatud üle limiidi.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT