NordenBladet — Elevandiluurannik, Abidjan, 30. november 2017 – Peaminister Jüri Ratas kohtus Euroopa Liidu ja Aafrika Liidu tippkohtumise ajal 42 Aafrika riigi esindajaga, et rääkida Eesti kandideerimisest ÜRO Julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks. Lisaks kohtus Ratas eraldi pikemalt 7 riigi esindajaga ning Aafrika Liidu komisjoni esimehe Moussa Faki Mahamatiga.

„Aafrika riigid on väga hästi kursis Eesti e-valitsemise ja digiühiskonnaga. Nad soovivad Eesti kogemustest õppida ja sõlmida kontakte nii riikide vahel kui ka Eesti ettevõtjatega. Riigijuhid mõistavad samas, et areng ja majanduskasv algab inimestest ja haridusest, uute töökohtade loomisest. Loodan, et saame siingi kogemusi jagada ja koostööd teha,“ ütles peaminister.

Lisaks e-valitsemisele, küberjulgeolekule ja haridusele kõneldi kohtumistel viisavabaduse võimalustest, põllumajandustoodete ekspordist, töötleva tööstuse arendamisest, võitlusest kliimamuutustega, keskkonnakaitsest, terrorismivastasest võitlusest ning turismist ja kahepoolsetest suhetest.

Pikemalt kohtus peaminister eraldi Senegali president Macky Salliga, Alžeeria peaminister Ahmed Ouyahiaga, Gambia asepresident Fatoumata Tambajangiga, Mauritiuse peaminister Pravind Kumar Jugnauthiga, Namiibia asepeaminister Netumbo Nandi-Ndaitwahiga, Sambia välisministri kohusetäitja Nkandu Louga, Seišellide asepresident Vincent Meritoniga ning Aafrika Liidu komisjoni esimehe Moussa Faki Mahamatiga.

Täna õhtul sõidab peaminister Ratas Elevandiluurannikult edasi Ghanasse, kus ta kohtub Ghana presidendi Nana Addo Dankwa Akufo-Addoga, Euroopa Liidu arenguvolinik Neven Mimica ja Euroopa Liidu saadikutega ning MTÜ Mondo esindajatega. Lisaks tutvub peaminister Eesti arengukoostöö tulemustega ning toetab visiiti saatvaid ettevõtjaid ärikontaktide loomisel. Äridelegatsiooni reisi korraldab Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit.

 

Avafoto: Jüri Ratas (Riigikantselei/Jürgen Randma)
Allikas: Eesti Riigikogu