NordenBladet — Paljud Eestist Soome elama või tööle läinud inimesed tunnevad huvi, kui kaua võib Eesti numbrimärgiga autoga Soomes olla ja kuidas käib arvestus. Selguse saab europa.eu veebist, kus on kirjas, et Soome püsivalt elama asudes tuleb auto registreerida Soomes 30 päeva jooksul.

Kui aga inimene õpib Soomes või viibib Soomes kuni 6 kuud aastas, siis pole vaja autot Soomes registreerida. Enam kui 6 kuu puhul tuleb täita vastav tolli blankett. Kui inimene õpib ja teeb Soomes tööd, siis tuleb auto registreerida ja maksu maksta.

Samuti pole vaja autot Soomes registreerida ja automaksu maksta, kui on täidetud järgmised kolm tingimust:

  • inimene elab püsivalt mõnes teises Euroopa Liidu riigis
  • auto on registreeritud mõnes teises Euroopa Liidu riigis
  • autot kasutatakse oma tarbeks

Seega, kui inimene elab Eestis ja auto on Eestis registreeritud ning sellega käiakse Soomes tööl või elatakse Soomes ajutiselt (pole Soomes püsivat elukohta), siis pole vaja autot Soomes registreerida ega mingeid makse maksta. Kui aga Soome asutakse elama püsivalt, siis tuleb auto registreerida 30 päeva jooksul.

Kui Euroopa Liidu kodanik registreerib auto Soomes, siis tuleb ta maksta järgmised maksud:

  • automaks (makstakse sõiduautode ja kaubikute eest, tuleb maksta enne auto registreerimist).
  • väljastpoolt Euroopa Liitu toodud auto pealt makstakse ka tolli- ja käibemaks.
  • sõidukimaks, mis läheb liiklusturvalisuse ametile Trafi. Sõidukimaks koosneb põhimaksust ja võimsusmaksust ning seda arvestatakse aja eest, mille jooksul autot kasutatakse.
  • võimsusmaks, millega maksustatakse sõidukeid, mis ei tööta bensiiniga.
  • kütuseaktsiis, mis sisaldub autokütuses.

Veoautod ja mopeedid Soomes maksustamisele ei kuulu. Muude raskete sõidukite osas tuleb taotleda eraldi maksuvabastust. Maksuvabad on ka Euroopa Liidu ametkondade autod.

Soomes kasutusel olevate sõidukite eest, mida pole nõuetekohaselt Soomes registreeritud, makstakse kõrgendatud automaksu, mis on vähemalt 1000 eurot.

 

Avafoto: OHMYGOSSIP/Helena-Reet Ennet
Allikas: Eestinen.fi

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT