NordenBladet — Viie lapse ema on Soomes loobunud täielikult plastikust, isegi hambapasta teeb kodus ise. Espoos elav ja ämmaemandana töötav viie lapse ema Aino Kämäräinen on liitunud algatusega plastikuvaba juuli, kus näiteks puu- ja juurviljade pakendamiseks ei kasutata kilekotte. Pakenditele ehk siis kilekottidele kulubki Soomes valdav osa plastikut, vahendab Helsingin Sanomat.

Aino hakkas keskkonna peale mõtlema juba 2006. aastal, kui esimest korda rasedaks jäi. Ta hakkas kasutama korduvkasutusega mähkmeid. Poodi minnes kasutab kaasa võetud riidest ja paberist kotte. Kohvikust ega mujalt ta toitu plastpakendites kaasa ei osta.

Näiteks herneid ostes laseb ta need pakkida kasutatud paberkotti. Naine on ühtlasi taimetoitlane, mistõttu ostab puu- ja juurviljad alati lahtiselt.

Plastiku kasutamise põhiline probleem on selles, et seda on raske taaskäidelda ja see koguneb lõpuks veekogudesse. Kämäräinen näiteks ei osta ühtegi plasttuubis kosmeetikatoodet. Seepi ja šampooni tarvitatakse tükkidena. Kaenla all kasutab kristalldeodoranti. Hambapastat valmistab ise kookosõlist, soodast ja piparmündist. Hambaarst on kiitnud hammaste head olukorda.

Teadlaste uuringute põhjal on tehtud kindlaks, et plastiku valmistamisel kasutatav sünteetiline östrogeen ehk naissuguhormoon kahjustab inimese hormonaalset tasakaalu ja tervist. Seda on teiste seas uurinud Helsingi ülikooli professor Raimo Pohjanvirta.

Eriti ohtlik on bisfenool A (BPA), mida kasutatakse nii ehitusmaterjalides kui toidupakendites.

Plastikuta elamine muudab elu veidi keerulisemaks, aga see pole võimatu. Plastikuta elu mõju keskkonnale on märkimisväärne – viis peret toodavad aasta jooksul veoautokoorma jagu plastikut.

Kämäräineni pere elab Espoos ja prügiauto käib 240-liitrist konteinerit tühjendamas iga nelja nädala järel. Ja siis on konteiner veel pooltühi. Paras oleks tühjendada 6-8 nädala järel.

Kämäräinen peab oma ökoelu kohta blogi Kokonainen elämä edessä (Kogu elu ees).

 

 

Avafoto: Aino Kämäräinen (Facebook)
Allikas: Eestinen.fi

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT