NordenBladet — Soome välisminister Timo Soini kinnitas, et Soome keeldub uuest Euroopa Liidu pagulaste jaotuskavast. Soini põhjendas keeldumist vajadusega kõigepealt tagada, et liikmesriigid oma varasemad lubadused täidaksid, vahendab MTV (17.07.2017).

Ungari, Tšehhi ja Poola on üldse keeldunud pagulaste vastuvõtmisest, Soome on aga olnud üks eeskujulikumaid vastuvõtjaid. Uus jaotuskava tuleb arutusele sügisel, kui hakatakse otsima võimalusi Itaalia abistamiseks.

Soni ütles, et praegune olukord kõigutab terve Euroopa Liidu usaldusväärsust. Tema sõnul eeldab Soome, et lubadustest peetakse kinni. Soini ütles Brüsselis, et kõigepealt tuleb 160 000 ära jagada, mille osas on kokku lepitud. Alles siis saab vaadata edasi.

Siseminister Paula Risikko on varem öelnud, et Soome võib saada sügisel palve võtta vastu varjupaigataotlejaid Itaaliast, kuhu on aasta algusest saabunud üle Vahemere 93 000 sisserändajat.

Soini väitel saab Itaaliat kõige paremini aidata Liibüas valitseva olukorra lahendamisega.

Nii Risikko kui peaminister Juha Sipilä on pakkunud välja, et Soome võiks vastu võetavate pagulaste kvooti suurendada. Euroopa asjade minister Sampo Terho on aga selle ettepaneku tagasi lükanud.

Soini ütles, et pagulaste kvooti saab muuta vaid kõigi valitsuse osapoolte ühise otsusega. Tema sõnul ei saa seda arutelu pidada avalikkuse kaudu ja kui seda tehakse, siis võidakse kogu asi ära rikkuda.

 

 

Avafoto: Timo Soini (NordenBladet)
Allikas: Eestinen.fi

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT