NordenBladet — Microsoft koondas Soomes viimased Nokiast üle tulnud töötajad. Kokku koondas Microsoft Soomes kolme aasta jooksul 4700 töökohta, mis tulid üle seoses Nokia ülevõtmisega 2014. aasta aprillis.

Nüüdseks on töö kaotanud kõik Nokiast Microsofti üle läinud inimesed. Nad olid tööl Espoos, Salos, Tamperes ja Oulus asuvates üksustes. 2014. aastal koondati 1050, 2015. aastal 2300 ja 2016. aastal 1350 töötajat. Enamus neist on leidnud uue töö või hakanud ise ettevõtjateks, vahendab Helsingin Sanomat.

Kunagine mobiiltelefonide maailmaturu ülekaalukas liider Nokia müüs oma kuulsa mobiiltelefonide üksuse Microsoftile 5,44 miljardi euro eest 2014. aasta aprillikuus.  Pärast seda, kui Microsoft firma ostis, oli tegevus kogu aeg kahjumis. 2016. aasta juulis teatas Microsoft, et paneb mobiiltelefonide üksuse üldse kinni.

Töökoha kaotanutele lõi Microsoft 2015. aasta augustis tugiprogrammi Polku, mille kaudu oli inimestel võimalik leida uus töö või hakata ettevõtjateks. Polku juht Riilla Hiillos arvas, et tänu sellele luuakse Soome ligi 200 uut idufirmat. Praeguseks on neid loodud 190 ja seal töötab ligi 500 inimest.

Microsoft andis uue töö leidmiseks abi 80 000 eurot iga töötaja kohta ja 320 000 eurot iga uue ettevõtte kohta. Uusi ettevõtteid on asutatud eri valdkondades alates konsultatsioonist kuni programmeerimise ja jaekaubanduseni.

Microsoftil on jätkuvalt Soomes tütarettevõte, mis müüb tarkvara, seadmeid ja teenuseid peamiselt ettevõtetele. Ettevõttes on tööl ligi 200 inimest.

Seoses mobiiltelefonide tootmise lõpetamisega 2016. aasta maikuus müüs Microsoft mobiiltelefonide üksuse koos Vietnamis asuva tehasega Soome ettevõttele HMD Global ja Taiwani alltöövõtjale Foxconn kokku 350 miljoni dollari eest. Microsoftist läks Foxconni ja HMD Globalisse üle 4500 töötajat. Foxconn valmistab näiteks Apple’i telefone ja tahvleid.

Microsoft valmistas 2016. aasta suveks suure koguse Nokia kaubamärgiga telefone, mis pandi müüki põhiliselt Aasias, Aafrikas ja Ladina-Ameerikas.

Nüüd arendab Nokia kaubamärki edasi HMD Global. Ettevõtte tavatelefonides kasutatakse Nokias välja töötatud operatsioonisüsteemi s30 ja nutitelefonides Androidi tarkvara. Lisaks kaubamärgile on HMD Globalil õigus kasutada Nokia patente. Mida rohkem HMD Global telefone müüb, seda rohkem teenib Nokia.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT