NordenBladet — Uus seadus lööb Soome töötud kahte leeri, kus eelistatakse neid, kes on aktiivsed ja rõõmsad.  Seadus peaks jõustuma uue aasta algul, aga sellele on vastu töövõtjate keskliit SAK, vahendab Helsingin Sanomat. Töövõtjate liidu arvates halvendab seadus töötute olukorda.

Tegemist on sõsarseadusega, milles sunnitakse töötuid kandideerima vähemalt ühele ametikohale nädalas. Aktiivsed töötud on uue seaduse järgi need, kes on teinud kolme kuu jooksul vähemalt 18 tundi tööd. Nendele makstakse töötutoetust edasi. Toetust saavad ka need, kes on niisama palju tunde kasutanud töölesaamist soodustavaid teenuseid.

Teise kasti kuuluksid seaduseelnõu järgi need töötud, kes ühel või teisel põhjusel pole leidnud mingit tööd ega kasutanud töölesaamist soodustavaid teenuseid. Nende töötutoetus kahaneks 4,65% võrra. Ligi 700-eurone igakuine töötutoetus väheneb umbes 32 euro võrra. Need, kes saavad ühes kuus 2000 euro suurust töötushüvitist, kaotavad 93 eurot.

Seaduseelnõu järgi on töötutel igas kuus üks omavastutuspäev, mille eest makstakse toetust ainult siis, kui töötu on aktiivne.

Töö on Soome seaduse järgi lepinguline töösuhe kuutasuga vähemalt 1187 eurot. Arvesse läheb ka töö ettevõtjana, kui igakuine maksustav sissetulek on 1047 eurot.

Soomes oli märtsikuu seisuga 317 300 töötut.

 

Allikas: Eestinen.fi