OHMYGOSSIP — Euroopas on tänavu oodata samasugust leetrite epideemiat nagu oli 2010-2011. aastal. Soomes pole veel leetreid tuvastatud, aga hullemaks ollakse valmis. Soomes on nüüd vastu võetud seadus, mille alusel võib arst nakatunud isiku teistest isoleerida isegi vastu tahtmist.

Käesoleval aastal oodatakse samasugust leetrite epideemiat nagu oli 2010-2011. aastal, mil haigestus kümneid tuhandeid inimesi, vahendab Helsingin Sanomat. Asja kohta edastas teate Euroopa haiguste ennetus- ja järelvalvekeskus ECDC. Haigestumise põhjuseks on asjaolu, et inimesi pole enam aktiivselt vaktsineeritud. Näiteks Soomes on vaktsineerimine väiksem rootsikeelsetes piirkondades Pohjanmaal. Seal võib juhtuda, et haigestutakse massiliselt.

ECDC andmetel on tänavu jaanuaris ja veebruaris Euroopas registreeritud juba 1524 leetrite juhtumit, kui terve möödunud aasta jooksul oli 3767 juhtumit. Haigus tuvastati 14 riigis.

Kõige rohkem on leetrid viimase aasta jooksul rünnanud Rumeeniat, kus registreeriti möödunud aastal ligi 2000 juhtumit. Uusi juhtumeid on seal tuvastanud käesoleva aasta algul. Lisaks on Itaalias suurenenud haigestunute arv, näiteks aprillis oli juba ligi 1500 juhtumit. Saksamaal oli aasta algul ligi 200 ja Belgias üle saja juhtumi.

Soomes on tänavu olnud vaid üksikud leetrite juhtumid. Soomlased on saanud nakkuse valdavalt välismaalt. Ent kui peaks puhkema epideemia, on arstidel märtsikuu algul jõustunud seaduse alusel õigus haiged isoleerida isegi vastu nende tahtmist. Varem oli selleks vaja arstliku nõukogu otsust.

Migrandid Soomes haigusi ei tohiks levitada, kuna neid vaktsineeritakse pärast Soome saabumist haiguste vastu. Küll aga peavad olema tähelepanelikud need, kes on vaktsineerimata ja Soomest välismaale reisivad. Soomes antakse lastele esimene vaktsiin leetrite vastu üheaastaselt. Kui on kavas välismaale reisida, võib seda teha 9-kuuselt.

Maailma tervishoiuorganisatsioon WHO hoiatas leetrite ohu eest Euroopas märtsikuu lõpus.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i uudiseid SIIT