OHMYGOSSIP — Seoses Hiina presidendi Xi Jinpingi riigivisiidiga Soome anti Hiina meediale salajased korraldused, kuidas seda visiiti kajastada ja mida Soome kohta öelda. Sellised korraldused meenutavad orwelliliku tõeministeeriumi käske, vahendab Yle.

Hiina suurimale meediaettevõttele saabunud korralduse järgi tuleb Soome kohta käivat artiklit hoida veebiküljel nähtaval kohal kuni 5. aprillil kuni kella 14-ni. Korralduses viidatakse Hiina kesktelevisiooni CCTV artiklile Soome ja USA visiidi kohta. Artiklis on märgitud, et käesolev on Hiina presidendi Xi Jinpingi esimene visiit Põhjamaadesse ja visiidi eesmärk on tihendada kahe riigi omavahelisi suhteid. Korralduses on märgitud, et seda ei tohi avalikustada. Korraldus kuulub tähtsuselt teise kategooriasse, mis kuulub täitmisele 20 minuti jooksul. Korralduse kohaselt tuleb info avaldada muutmata kujul.

Lisaks mainitud artiklile on meediale antud veel üks, veidi leebem korraldus. Nimelt on Hiina meedial võimalik valida veel kahe artikli vahel, üks on Hiina Soome suursaadiku Chen Li intervjuu ja teine CCTV taustalugu Soome kohta. Taustaloos räägitakse Soomest kui jõuluvana kodumaast ning kiidetakse muu hulgas Soome maailma parimat koolisüsteemi ja keskkonnatehnoloogiat. Muu hulgas on märgitud, et Soome on Hiina suurim kaubanduspartner Põhjamaades ja Hiina ettevõtted on huvitatud investeeringutest Soome.

Korralduse järgi peab teine lugu olema avaldatud väljaannete esiküljel.

Hiina ajakirjanikud teavad selliseid korraldusi kui orwelliliku tõeministeeriumi käske. Neid korraldusi võivad anda eri valitsusasutused. Väljaanne China Digital Times on kogunud kokku sellised korraldused, mida tänavuse aasta jooksul on antud välja kokku 13 korral. Tegelikult on korraldusi antud rohkem, näiteks pole välja toodud Soome kohta käivat korraldust.

Hiina meedias on käesoleval nädalal palju refereeritud ka president Xi Soomet kiitvat intervjuud. Ylel pole teavet selle kohta, kas ka seda artiklit kästi levitada.

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i uudiseid SIIT